Кости на мечки и големи котки се появиха насред Колизеума

97
Снимка: Google Street view

Проучването, което започна през януари, включва разчистването на около 70 метра отводнителни канали под Колизеума. Смята се, че то дава повече информация за по-късните години от съществуването на амфитеатъра, преди той да излезе от употреба около 523 г.

Едногодишно проучване на дренажната система под Колизеума (Колизея) разкри фрагменти от кости на мечки и големи котки. Животните вероятно са били използвани за борба или като плячка в ловните игри на древната римска арена, съобщиха археолози, цитирани от Ройтерс.

Сред останалите находки фигурират повече от 50 бронзови монети от късноримски период, както и сребърна монета от около 170-171 г. в чест на 10-годишното управление на император Марк Аврелий, се посочва още в направеното от тях изявление.

Семки от плодове като смокини, грозде и пъпеши, както и следи от маслини и ядки също са открити в каменния амфитеатър на 2000 години. Смята се, че те показват какво са похапвали зрителите по време на представленията.

„Откритията задълбочават разбирането ни за опита и навиците на хората, които са идвали на това място през дългите дни, посветени на представленията“, каза Алфонсина Русо, директор на Археологическия парк „Колизеум“.

По публикацията работи: Силвана Димитрова