Кости на мечки и големи котки се появиха насред Колизеума

116

Проучването, което започна през януари, включва разчистването на около 70 метра отводнителни канали под Колизеума. Смята се, че то дава повече информация за по-късните години от съществуването на амфитеатъра, преди той да излезе от употреба около 523 г.

Едногодишно проучване на дренажната система под Колизеума (Колизея) разкри фрагменти от кости на мечки и големи котки. Животните вероятно са били използвани за борба или като плячка в ловните игри на древната римска арена, съобщиха археолози, цитирани от Ройтерс.

Сред останалите находки фигурират повече от 50 бронзови монети от късноримски период, както и сребърна монета от около 170-171 г. в чест на 10-годишното управление на император Марк Аврелий, се посочва още в направеното от тях изявление.

Семки от плодове като смокини, грозде и пъпеши, както и следи от маслини и ядки също са открити в каменния амфитеатър на 2000 години. Смята се, че те показват какво са похапвали зрителите по време на представленията.

„Откритията задълбочават разбирането ни за опита и навиците на хората, които са идвали на това място през дългите дни, посветени на представленията“, каза Алфонсина Русо, директор на Археологическия парк „Колизеум“.

По публикацията работи: Силвана Димитрова