Започна разследване срещу Макрон

496

Причината за стартиралото разследване във Франция е предполагаемо незаконно финансиране на предизборната кампания на френския държавен глава Еманюел Макрон за изборите през 2017 г.

Във Франция започна разследване за предполагаемо незаконно финансиране на предизборната кампания на френския президент Еманюел Макрон за изборите през 2017 година. Това съобщи вестник „Льо Паризиен”, на когото се позовават медии от чужбина, предаде БГНЕС.

Националната финансова прокуратура на страната е образувала през ноември досъдебно производство, което е възложено на трима следователи. Един от тях е Серж Турньор, който през 2017 г. повдигна обвинения срещу бившия премиер Франсоа Фийон. Заради разследването Фийон се оттегли от предизборната надпревара, въпреки че според социологическите проучвания имаше шансове да изпревари Макрон.

Първоначално разследването започна през март след доклада на Сената за прането на пари от частни консултантски компании и неплащането на корпоративен данък. В него се посочва, наред с други неща, че френският офис на американската компания McKinsey вероятно не е плащал данъци през последните 10 години, а държавните разходи за консултантски услуги са се удвоили средно от 2018 до 2021 г., когато са достигнали 1 милиард евро годишно. Едва след претърсване на централата на McKinsey през май тази година прокурорите решиха да добавят подозрения за „фаворизиране“ и „незаконно финансиране на кампания“ към чисто финансовия случай. Сега те трябва да проверят дали американската фирма е имала привилегирована позиция при възлагането на държавни поръчки. На този етап, според източници на вестника, разследващите вероятно знаят само за наличието на връзки между обкръжението на държавния глава и McKinsey.

В същото време консултанти от тази фирма са работили по кампанията на Макрон по време на президентските избори през 2017 г., според вестник „Льо Монд”, и се твърди, че дори са заемали определени позиции в президентската партия „Републиката на марш” (преименувана по-късно на “Ренесанс”). От прокуратурата отказват да коментират информацията на вестника.

По публикацията работи: Пламена Сутева