Любопитно

Експерти: Нерешителните хора се смятат за по-интелигентни

Експертите от университета в Дрезден, Германия, разгледаха реакциите на сценариите. Тези, на които им трябваше повече време, за да вземат решение, бяха по-малко склонни към бързи решения. Те също така са по-добри в избягването на пристрастия, установиха изследователите

Вероятно сте се самоуморили, че сте прекарали часове в решаване какво да облечете на среща или дали да поискате повишение на работното място. Но нерешителността всъщност може да е признак на интелигентност, според психолози, пише dailymail.

Изследователи от университета в Дрезден в Германия представиха на 1300 души хипотетични сценарии от реалния свят. Тези, на които им е отнело повече време, за да вземат решение, са по-малко склонни да вземат решение единствено въз основа на своите вярвания – известно като пристрастие към потвърждението.

Освен това е по-малко вероятно да направят прибързани заключения и вместо това да разгледат съвкупността от доказателства, преди да направят преценка.

Д-р Яна-Мария Хонсбен, психолог, който ръководи изследването, каза: „Общото преживяване на амбивалентността трябва да бъде прегърнато. „Това може да ни даде необходимата пауза, сигнализирайки ни, че нещата са сложни и че се нуждаем от повече време, за да обмислим по-внимателно решението си.“

Около един на всеки петима американци – или 20 процента – смятат, че са нерешителни, сочат проучвания. Проучването, публикувано в Personality and Individual Differences , е мета-анализ на пет предишни статии.

Те представиха на участниците казуси от реалния свят, като например решение дали някой да запази работата си или оценка на личността му.

След това отговорите бяха оценени, за да се определи дали участниците имат „амбивалентност на чертите“ – състояние на смесени чувства или противоречиви идеи за нещо или някого. Учените им представиха три въпроса, в които те бяха помолени да оценят отговорите си от 1 (съвсем несъгласен) до 5 (напълно съгласен).

Въпросите бяха: „Мислите ми често са противоречиви“, „Често се чувствам разкъсван между две страни на даден проблем“ и „Понякога, когато мисля за дадена тема, почти се чувствам сякаш физически превключвам от една страна на друга“.

Тези, които са били по-нерешителни, са склонни да отнемат повече време, за да стигнат до отговорите си, казаха те.

След това им бяха представени различни сценарии, първият от които им беше казано, че току-що са срещнали човек, който според тях е екстроверт. След това на участниците беше казано, че могат да зададат на хипотетичния човек един въпрос – „Харесва ли ви да прекарвате времето си сам вкъщи?“ или „Обичаш ли да ходиш на партита?“.

Счита се, че тези, които са избрали втория въпрос, са показали признаци на пристрастност към потвърждение, тъй като са търсили само информация, която е в съгласие с тяхното предположение за това какво е екстроверт. Но тези, които избраха другия въпрос, показаха висока амбивалентност, защото искаха да поставят под въпрос официалния разказ и да копаят по-дълбоко.

Във втори експеримент на участниците бяха раздадени доклади за служител, известен като г-н Мюлер, който искаше да поднови договора си. Те бяха помолени да прочетат докладите и да стигнат до предположение какъв тип служител е г-н Мюлер.

След това им бяха показани допълнителни изявления от експерти от „отрасъла“, някои от които не бяха съгласни с първоначалната преценка на участниците. Доброволците бяха помолени да оценят достоверността и важността на всяко твърдение.

Тези, които не бяха нерешителни, бяха склонни да отхвърлят възгледи, които не са съгласни с тяхната преценка.

Но тези с по-голяма амбивалентност са склонни да придават по-голяма тежест на възгледи, които не са съгласни с тяхната гледна точка. Учените казаха, че това показва, че са по-малко склонни към пристрастия към потвърждението, тъй като са готови да разгледат всички доказателства, преди да стигнат до гледна точка.

В статията също така се предполага, че хората с по-голяма амбивалентност са по-малко склонни към кореспондентски пристрастия. Пример за това е ситуация, в която някой се подхлъзва.

Хората с пристрастия към кореспонденцията може да приемат, че това е защото човек е тромав. Но тези, които желаят да разгледат други гледни точки, също ще вземат предвид контекста, като например дали подът е присъщо хлъзгав.

Коментирайки проучването, д-р Барух Фишхоф, експерт по преценка в университета Карнеги Мелън в Пенсилвания, каза, че бавното вземане на решения може да бъде от полза. Той каза пред DailyMail.com , че проучването показва, че „по-балансираната оценка на доказателствата води до по-добри решения“.

Учените обаче предупредиха, че е важно също така да не се затъваме в нерешителност.

„Както при повечето неща, има баланс, който трябва да бъде постигнат“, каза д-р Hohnsbehn пред BBC .

За да ограничи нерешителността, тя предложи превръщането на решенията в поредица от задачи, като например отделяне на два часа за търсене на нова информация и след това прекарване на определено време в обсъждане.

В доклад от 2020 г. икономисти от Чикагския университет изследват цялостното щастие, след като са помолили хората да направят важни промени в живота.

Участниците бяха помолени да хвърлят монета и след това в зависимост от това къде се е приземила да направят промяна в живота си – от татуиране до преместване, връщане към образование или напускане на работа.

През следващите месеци учените установиха, че хората, които са предприели крачката, са значително по-щастливи от тези, които са продължили както преди. Предполага се, че участниците са прекарали известно време в обмисляне на хода и че монетата е действала като последен тласък, за да ги тласне през ръба.

Д-р Стивън Левит, икономист, който ръководи проучването, заключава: „Добро правило при вземането на решения е, когато не можете да решите какво трябва да направите, изберете действието, което представлява промяна, вместо да продължавате със статуквото.“

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 4 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 10 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца