Георги Гьоков: Приоритет на БСП е увеличаване доходите на българите

63

Като „абсолютен приоритет“ за БСП, Георги Гьоков определи увеличаването на доходите на българите. Той посочи, че левицата предлага един стабилен социален пакет. По негови думи невнасяйки бюджет от служебното правителство нарушават Закона за публичните финанси

“Абсолютен приоритет за БСП е да гарантираме финансова стабилност на страната и да работим за повишаване на доходите на българите. Макрорамката на нашите виждания за бюджета е съобразена с европейските практики и се съобразяваме с икономическото и финансово състояние на държавата. Предлагаме един стабилен социален пакет, чиито мерки са в рамките на 3 милиарда лева, които безспорно можем да си позволим. С това даваме нашето виждане за решаване на проблемите. Мерките ни са насочени основно към 3 групи хора: младите, семействата и майките с децата, работещите бедни и третата група са пенсионерите.” Това заяви народният представител от „БСП за България“ и председател на социалната комисия Георги Гьоков по радио „Фокус“.

Той посочи, че предложенията на БСП са политики, които дълги години са следвани от левицата и до голяма степен реализирани винаги, когато социалистите са били в управлението на страната. „Направихме майчинството за втората година да е равно на минималната работна заплата. Парите за нашите предложения ги има. Те се събират в държавата и въпроса е как ще се разпределят. Това са мерки, които да подкрепят българите в този тежък кризисен момент. България в момента е със стабилни финанси и дори от служебното правителство споменават, че има преизпълнение на бюджета“, добави Гьоков.

„Новините след вчерашният съвет на тристранката са, че нищо не е прието – и за минималната заплата, за обезщетението за деца от 1 до 4 клас и предложението за пенсиите не се прие. Националният съвет за тристранно сътрудничество отново не отговори на очакванията за подкрепа по време на криза. Служебното правителство в лицето на своите представители там също не подкрепиха тези наши законопроекти за увеличение на доходите и това е странно. За съжаление никой там не успя да надскочи частните си интереси. В същото време не се предлага и никаква алтернатива“, коментира социалистът за проведения съвет за тристранно сътрудничество.

Гьоков обясни, че в Закона за публичните финанси има срокове, които не правят разлика дали страната ни се управлява от редовно или служебно правителство. Кабинетът на Радев по думите му трябва да внесе бюджет, защото сега са в нарушение на Закона за публичните финанси. „Заявихме, че ще направим корекции в удължаването на бюджета. Самото служебно правителство в удължаването на бюджета също е направило сериозни корекции – там има едни пари за плащане на самолети. Ние направихме инициативата да поканим всички парламентарни групи, за да видим кои са приемливите за всички парламентарни групи предложения“, каза още той и подчерта, че хората не могат повече да чакат, защото направеното от редовното правителство е било изядено от инфлацията.

„В социалната комисия другите сякаш защитават партийните си интереси и не се постига консенсус. Този начин на гласуване не е добър. Тази комисия е съвсем в своето начало и се надявам скоро да стиковаме нещата и да постигаме по-голямо съгласие“, каза в заключение Георги Гьоков.

По публикацията работи: Пламена Сутева