Има ли начин да бъдат спрени каналите за трафик на мигранти? Коментар на Владимир Чуков и Милен Иванов

blank
Снимка: vbox/Здравей България

Бившият заместник-ректор на академията на МВР – Милен Иванов и арабистът Владимир Чуков коментираха ситуацията свързана с нелегалния трафик на мигранти Темата е изключително актуална напоследък поради зачистилите прояви от страна на мигрантите. Може ли да се даде реална цифра колко души преминават през страната ни и има ли статистика, която отговаря на това?

Трудно е да се даде реалната цифра колко хора преминават през България, но очевидно статистиката на МВР не отговаря на реалния брой. Това коментира в предаването „Здравей, България” арабистът Владимир Чуков от ефира на Нова.

„Опитвам се да следя Facebook групите на хората, които преминават. Преди 3 дни имаше излияние от една жена от Алжир, която иска да отиде във Франция. Избира Балканския маршрут. От Турция 8 пъти се опитва да премине в Гърция, но не успява. Алтернативата е през България. Минала е на седмия път. В момента си седи в Сърбия и се готви да премине тежката унгарска ограда”, разказа експертът.

Според бившия зам.-ректор на Академията на МВР Милен Иванов държавата не може да управлява мигрантите, но може да управлява силите и средствата, които защитават границата. „Проблемът не е в полицейския служител на улицата, а е в управлението на системата”, каза Иванов, коментирайки зачестилите гонки с автомобили с мигранти.

„За да не допуснете някой да премине през границата, трябва да имате сили и средства за това и те да се управляват от професионалисти. В Академията на МВР не останаха специалисти граничари. С годините напуснаха или бяха накарани да напуснат няколко експерти”, каза Иванов.

Той допълни, че през 2000 г. завърши последният випуск граничари във Военното училище. Оттогава подготовката на офицерите се осъществява от Академията на МВР”, каза Иванов. Според него границата не може да бъде опазена, ако се завишат наказанията и само хора на терен могат да спрат натиска.

Повече по темата, чуйте от тяхното интервю:

По публикацията работи: Велислава Велева