Фирмите, осигуряващи храна на болниците работят по сборник с рецепти от 1984г.

90

Какво плащаме и какво реално получаваме като пациенти под формата на храна в лечебните заведения? Не във всички болници у нас положението е тежко, но на много места преобладава именно то. Фирмите, които осигуряват храна на лечебните заведения включват сборник от рецепти които са от далечната 1984г.

„Не във всички болници положението е трагично, но на много места е. Преди 3,25 лева е била средната цена за храноден, която включва закуска, обяд и вечеря. На фона на инфлацията в момента един кренвирш по стандарт е 1,40 лева. Очевидно в болниците не се предлагат такива. Вече с новите обществени поръчки цената е между 5 и 7 лева“, това споделя Поли Пантева от ефира на Нова.

По думите ѝ в частните болници е по-добре, отколкото в държавните. „Това са пациенти от различни отделения, с различни заболявания, те се хранят с продукти ниско качество. Фирмите работят по сборник с рецепти от 1984 г. В договор за обществени поръчки цените са фиксирани, независимо от инфлацията. Допълнително се намалява качеството или количеството на продуктите, защото цената не може да се увеличи“, обясни Пантева.

За сравнение в Германия и Норвегия храната е съобразена с програмата за възстановяване на пациентите. „Има много болници със собствена кухня, а бюфетът работи денонощно. Например в МБАЛ – Гоце Делчев си готвят сами. Нужен е стандарт за всички болници. За под 15 лева е абсурдно да говорим за качество на продуктите“, смята журналистът.

По публикацията работи: Велислава Велева