България

Спасителите на Сашко от Перник с коментар за цялата операция по намирането му

Щастливата развръзка с изгубения Сашко вече е факт – детето беше открито живо и здраво от доброволци. Те споделиха че моментът в който са видели Сашко е моментът който се е запечатал най-дълбоко в тяхното съзнание. Според тях Сашко е герой, който е оцелял толкова време сам в трудните условия, които предлага планината.

„Моментът, в който видях, че Сашко е жив и диша. Това е моментът, който ми се е запечатал най-силно в съзнанието. И моментът, в който видях, че си поема въздух“. Това заяви Веселин Георгиев, доброволецът открил изчезналия от 9 дни Александър от Перник. „Според мен детето е било в планината през цялото време и се е крило от нас. Това са най-трудните акции за спасителите. Невероятно е това, което е постигнало детето. Предполагам, че се е хранил с диви плодове. Това коментира директорът на ПСС Емил Нешев относно случая с изчезналия Сашко пред Бнт.

„Анализите още не са приключили. Отнемането на толкова много време е липсата на информация. Състоянието на детето го прави още по-непредвидимо. До голяма степен сами се организирахме.“

„Кучетата са ефективни, когато бързо са на място. Забавянето от 20 часа и наличието на толкова доброволци затрудни издирването. Решихме, че може детето да е стигнало южните склонове на планината. Точните зони ги установихме след като разгледахме картата. Направихме анализ, че тази зона е най-малко претърсена от запознати хора. Този анализ се оказа успешен“, добави Нешев.

По думите му той 5 минути не е могъл да повярва, че това е издирваното дете. „Радвам се, че сбърках и че не бях прав, защото първоначално вярвах, че той толкова дълго време не може да оцелее сам в планината. Застанах и се подготвях психически да отида до него, когато първоначално го забелязах”. Мястото, в което е открит Сашко е с труден достъп. „Имаше храсти с пролуки между тях. Така го забелязах”, разказа Веселин.

Директорът на ПСС Емил Нешев разкри подробности от самото издирване. „Получихме информация, че има вероятност по-рано да се е случило всичко. В смисъл детето да не е изчезнало в часа, в който беше обявено първоначално. Тоест – той е имал повече време в светлата част на деня, за да се придвижи. Когато приключихме работата си на терен в понеделник, казахме на полицая, който координираше действията на терен, че искаме ориентир. Бяхме претърсили доста обширен район, но бяхме оставили южните склонове като по-невъзможни, защото за по-трудно проходими”.

След това спасителите сравнили траклоговете от GPS-ите. „Сравнихме данните и видяхме кои части не са обходени. След това започнахме методично да обхождаме района. Със сигурност това място е обходено. Имаше страшно много доброволци и спасители на терен”, подчерта той. И допълни: „Може би големият брой хора да е изплашил детето и то да се е скрило”.

„Имаше много хора в ниската част на района”, потвърди и доброволецът Милко Михалков.

И тримата спасители бяха категорични, че детето е било само в планината през всички дни на изчезването си. „Той е бил там сам и е оцелявал“, подчертаха те. „Това, което видях в неговите очи е, че той знаеше, че ние сме там, за да му помогнем“, категоричен беше Веселин.

Бащата на детето изрази своята огромна благодарност като заяви, че дължи живота си и този на детето си на тях. По неговите думи те са доблестни мъже с големи сърца които са го върнали към живота. Бащата на Сашко опроверга твърденията че е закъснял с издирването на детето си като заяви: „Аз извиках мои приятели с високопроходими джипове, ние вървяхме леко по пътищата и го виках само аз и то леко , за да не се стресира.“ „Огромно благодаря на тези доблестни мъже с големи сърца , които върнаха нашия живот, на мен и на моя син. На тях дължа живота си.“, допълни още той.

По публикацията работи: Велислава Велева

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Вeлислава Велева

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 6 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 6 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца