Радев заяви, че няма да позволи да има избори януари или февруари. Каза кога ще връчи третия мандат (ВИДЕО)

266

Днес се проведоха консултации за съставяне на редовен кабинет. При президента Румен Радев днес бяха представителите на „Демократична България“. Президентът и ДБ влязоха в спор заради оръжията за Украйна. Държавният глава разкри, че не би позволил провеждане на нови избори през януари или февруари месец. 

„Няма да позволя да има избори януари или февруари месец. Затова третият мандат ще бъде връчен след Нова година“, разкри президентът Румен Радев по време на консултациите.

По думите му ако всички партии обаче са съгласния да правят предизборна кампания по Коледа и Нова година и искат избори възможно най-рано, тогава да го обявят публично и той ще връчи един след друг трите мандата.

Държавният глава Румен Радев и представители на „Демократична България“ влязоха в спорове по време на консултациите за съставяне на редовно правителство, провели се днес.

„В парламентарната република парламентарно представените политически сили са призвани да излъчат мнозинство за създаване на работещо редовно управление. Те имат ангажимент и за неговия контрол. Тук няма малки и големи партии, защото отговорността е обща. На последните избори българските граждани не гласуваха доверие на нито една партия да управлява сама. Напротив – НС е фрагментирано и това прави усилията за излъчване на мнозинство за решаване на важните проблеми в българското общество – труден, но не и невъзможен въпрос“, посочи държавният глава.

По думите му пред парламента стоят и много други важни задачи, освен съставянето на кабинет. „Следя със загриженост случващото се през последните дни и ви уверявам, че не това очакват българските граждани. Това, което чакаме всички – консолидация за намиране на успешна формула за съставяне на управление и за решаване на важните проблеми – отива в друга посока. В посока нарастване на конфронтацията и чертане на нови разделителни линии”, категоричен бе Радев.

„Това са поредните консултации в един все по-труден свят и по-трудна ситуация”, заяви лидерът на „Демократична България” Христо Иванов. Според него шансовете за съставяне на кабинет ще е трудно.

„Аритметиката показва, че не по-малко от три партии са необходими за съставянето на кабинет. За да е стабилно обаче правителството, се изисква поставяне на приоритети и създаване на конструкция и атмосфера, която да увери българските граждани, че това не е безпринципна сбирка, която е там само, за да усвоява властта”, допълни той.

Христо Иванов посочи, че сред основните приоритети на „Демократична България“ са съдебната реформа и разумен икономически курс. “Ние не сме сред мандатоносителите, опитваме се да бъдем конструктивни. Измененията в Изборния кодекс, които бяха анонсирани, показаха, че не са извлечени уроците. Всички трябва да се успокоим и да си припомним какъв е дневният ред и да се опитаме чрез диалог да решим така създалата се ситуация“, посочи Иванов.

Президентът коментира и позициите на „Демократична България“ за предоставянето на оръжие за Украйна.

„Като военен съм крайно критичен към вашите призиви да се разоръжим по време на война преди да сме доставили ново въоръжение. Какви срокове са вашите виждания това да се случи?“ , попита Радев.

Лидерът на „Демократична България“ подчерта, че тяхната цел по темата с оръжията за Украйна е била политическата власт да получи подкрепа от НС и да прецени какво може да се даде. “Конфликтът е част от дългосрочна политика на Путин по реконструиране. Способността да покажем, че носим съюзническа отговорност, е много важна”, заяви той.

„Най-важният ни ангажимент към НАТО е да можем да поддържаме нашите отбранителни способности. Вие казвате, че ще дадем оръжие на Украйна, но ще получим такова от Алианса, както са направили други държави. Как си го представяте?“, попита Радев.

„Никога не сме обвързвали тези два процеса. Никога не сме казвали първо даваме, после – получаваме. Лошото е, че поредица от правителства отказаха да са активни и трябваше да се намеси парламентът. Вие пък месеци наред твърдите, че подобно решение ще ни вкара във война. Не трябваше ли тогава да свикате КСНС и да ни запознаете с информацията за конкретните рискове за България от тази война“, посочи от своя страна Иванов.

„Още февруари превантивно свиках КСНС. Националната сигурност изисква изключително отговорно отношение, не търпи аматьорски изпълнения, изисква гаранции“, контрира президентът.

Той направи препратка към публикация на Иванов в социалните мрежи и каза: „Хората от моята кохорта са завършили американски академии, а от вашата – съветски“.