Уличното осветление в десетки наши села е спряно

60

Вече спират уличното осветление на седемдесет села в Кюстендилско заради икономии от електроенергия. Това съобщават от Общината в Кюстендил.

Осветителните тела, които по уличната мрежа са около 4500, се спират в 23 ч. вечер до 5ч сутрин. Спирането стана по график за отделните села и продължи две седмици, докато се синхронизира системата, на места се правят и ремонти.

Уличното осветление освен за селата спира нощем и за някои от кварталите на Кюстендил, сигнализират живеещи в областния град.

Вероятно това се случва при пренастройването на системата и на часовниковия механизъм, казаха експерти. Какви са икономиите от спряното нощно улично осветление пояснява специалист:

„По мои сметки около 1400 киловата се падат на час, което не е малко, ако го направиш светенето. Сега вече започва да свети уличното осветление, ако свети нормално, над 10 часа. На самата Нова година свети 14 часа и 40 минути свети на самата Нова година. Това съм го засичал. Иначе зимния период свети от порядъка на 12-13 часа“.

Нощното осветление за всички населени места няма да се спира в дните от Бъдни вечер до Ивановден заради многото празници тогава, обяви кметът на Кюстендил Петър Паунов.