Никакви телесни страсти. Коледни пости са: Какво още трябва да спазваме

42

Намираме се в период на Коледни пости. Това е време на очакване на Христовото рождение, което ще отбележим на 25 декември.

Постите са благоприятни периоди и възможност за всеки, който иска да бъде по-добър, скромен, смирен, здрав, чист и духовно осъзнат. Чрез следването на коледните пости човек може да пречисти сърцето си и да се облагороди духовно.

Ако погледнем календара, постите заемат повече от половината година – около 200 дни. Постът и молитвата са неизменна част от живота на всички святи личности, които са помогнали за нравственото и духовното израстване на обществото като цяло. Чрез постите ние съзнателно се лишаваме от някои житейски удобства, с цел пречистване на тялото отвън и отвътре, засилване на волята и силата на духа си и освобождаване на място за култивиране на духовни ценности. По този начин човек възвръща своите здраве, устойчивост, осъзнатост, радост и щастие.

Кога и защо да постим?
В българската православна традиция има четири основни пости – коледни, богородични, великденски и петрови, а по-стриктните християни постят и всяка седмица, особено в сряда и петък, а понякога и в понеделник.

Всяка година от 15 ноември започват коледните пости, които продължават до 24 декември включително – Бъдни вечер. Стриктното спазване на пълноценно и разнообразно растително хранене през този период гарантира значително подобрение на нашето здраве, самочувствие и работоспособност. Постите не се свеждат само до въздържание от храна или вода. Преди всичко това е период, през който човек трябва да се въздържа от всякакви видове умствени и телесни страсти, нечисти мисли и думи, завист, злоба, алчност и похот във всичките им разновидности.

Какво се яде по време на коледните пости?
Постите на практика означват да се изключат всички животински продукти временно от менюто и да се консумират постни храни – плодове, зеленчуци, бобови и зърнени култури, ядки и семена. Много хора обаче се притесняват, че по време на постите няма да си набавят всички хранителни вещества, от които се нуждае организмът. Всъщност чрез консумацията на пълноценни и разнообразни растителни храни човек, вие си осигурявате повечето нужни хранителни вещества, освен може би витамин B12 и витамин D, които така или иначе са дефицит за повечето хора през зимния период.

С този начин на хранене човек може да се пречисти от различни токсични товари, да регулира своя микробиом и да подобри качеството на всички системи и органи в тялото. Резултатът е чувство за лекота, здраве, енергичност, чистота, повече устойчивост при стресови ситуации, баланс, и то целогодишно и постоянно, а не само по време на постите.

По време на някои дни от коледните пости трябва да се спазва строг пост – да се консумират само растителни храни, и дни, в които е разрешена консумацията на риба и морски дарове.