Поредно приканване от страна на Агенцията на ООН за ядрен надзор към Русия да се оттегли от Запорожката АЕЦ

111

Агенцията на ООН за ядрен надзор прие снощи своята трета резолюция от началото на войната в Украйна, в която призовава Русия да прекрати всички свои действия около украинските ядрени инсталации.

Това съобщиха дипломати, участвали в гласуването при закрити врата, предаде Ройтерс.

В проекторезолюцията, внесена от Канада и Финландия за гласуване в 35-членния управителен съвет на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), се говори изрично за Запорожката АЕЦ, както беше направено и в предишната резолюция от септември. Двайсет и четири страни гласуваха вчера „за“, две бяха „против“, седем се въздържаха и две страни не участваха във вота, казаха пред Ройтерс дипломати.

ТАСС, позовавайки се на руското посолство във Виена, уточни, че против са се обявили представителите на Русия и Китай, а Виетнам, Индия, Кения, Намибия, Пакистан, Саудитска Арабия и Република Южна Африка са се въздържали.

В резолюцията се утвърждава заключението от проверката на експерти от МААЕ в Украйна, че не са открити признаци за „недекларирана ядрена дейност или материали, свързани с разработването на устройства за разсейване на радиация („мръсни бомби“) на три места в Украйна“, допълни ТАСС.

По публикацията работи: Силвана Димитрова