Джо Байдън ще има нужда от адвокати. Ето за какво ще бъде разследван

blank
Снимка: Кадър Youtube

Американския президент ще има нужда от адвокати тъй като ще му предстои да се сблъска с вълна от разследвания. Очаква се те да бъдат предприето от служители които той самия е назначил. Републиканците предвиждат ответни действия срещу демократите, след като партията на Байдън се намеси в първичните избори на Републиканската партия тази година, подкрепяйки поддържащи Тръмп кандидати, оказали се по-лесни за побеждаване на парламентраните избори.

„Републиканците в САЩ се готвят за отмъщение срещу президента Джо Байдън с разследвания по всякакви въпроси – от изтеглянето от Афганистан до имиграцията на южната американска граница“, пише в. „Гардиън“.

„Байдън ще има нужда от адвокати, след като е на път да се сблъска с вълна от разследвания, които се очаква да бъдат предприети срещу самия него, срещу назначени от него служители и тяхното поведение. Не е невъзможно дори републиканците да се опитат да задействат импийчмънт срещу Байдън в един контролиран от тях Конгрес (двукамарния парламент във Вашингтон)“, отбелязва британското издание в коментарна статия.

„Демократите готвят ответен удар срещу очакваните разследвания от републиканците в Конгреса“.

Група стратези от Демократическата партия започват проект за милиони долари в тази посока. Инициативата ще включва екипи за бързо реагиране, специалисти по разследвания, социолози и платена медийна кампания с цел републиканците да бъдат принудени да се отбраняват, заяви основателят на проекта Кайл Хериг в интервю за американския вестник. Според Хериг „Проектът за почтеност в Конгреса“ ще служи като водещ боен щаб, който ще разследва разследващите.

Дългогодишният стратег от Демократическата партия Брад Удхаус определи задаващите се разследвания, за които се готвят републиканците, като „вендета“ след предприетите от демократите разследвания и две процедури за импийчмънт срещу бившия президент Доналд Тръмп когато те контролираха Конгреса. По думите му проектът „ще използва всяка налична тактика“. „Не е достатъчно да чакаме, за да видим какво ще направят те и колко далеч ще стигнат“, каза Удхаус, цитиран от изданието.

Анализатори казват, че инвестирането на средства от демократите във вътрешните изборни надпревари на Републиканската партия в редица щати е оставило републиканците с по-малко на брой добри възможности за запазване или завоюване на места на вота за парламент.

Републиканци тази седмица определиха тактиката на демократите като неетична, но ефективна. Републиканският депутат Остин Скот от Джорджия заяви, че според него и двете партии би трябвало да спазват кодекс на поведение, който да изключва намесата им в първичните избори една на друга. Ако това не стане, той смята, че републиканците също трябва да действат така. Други политици от Републиканската партия обаче не са съгласни. „Сега това може да е проработило, но то просто не е правилно“, каза конгресменът републиканец Пол Госар.

По публикацията работи: Велислава Велева