Облак от звезден прах във формата на пясъчен часовник показа телескопът „Джеймс Уеб“ (СНИМКИ)

63

Телескопът „Джеймс Уеб“ изпрати нови снимки на облак от звезден прах във формата на пясъчен часовник с раждаща се в него звезда, предаде АФП. Досега образуванието в червено и синьо не се виждаше. Новата звезда носи името „протозвезда L1527“ и се намира в съзвездието Телец. Скрита е в мрака на въртящ се газов диск на нивото на праховия облак.

 

Светлината на новата протозвезда пробива газовия диск и осветява облака, обясняват от НАСА и Европейската космическа агенция (EКА) в съвместно прессъобщение.

Облаците са образувани от отделената от звездата материя. Звездата влиза в сблъсък с околната среда. Прахът е по-ситен в сините си части и по-плътен в оранжевите.

 

 

Протозвездата е едва на 100 000 години и е в своя ранен стадий. Тя все още не може да генерира собствена енергия. Черният диск, който я обгражда, е с размер, близък до този на нашата Слънчева система. Той ще захранва протозвездата до момента на започване на ядрен синтез, подчертават от НАСА и ЕКА.

Тази протозвезда показва какво се е случило с нашето Слънце и с нашата Слънчева система в ранен стадий, се казва в съобщението на двете агенции.

Молекулярният облак на съзвездието Телец, което се намира на около 430 светлинни години от Земята, е място за формиране на стотици нови звезди.

„Джеймс Уеб“, чиито първи цветни снимки започнаха да пристигат през юли, извършва наблюдения на разстояние 1,5 млн. км от Земята. Една от главните цели на телескопа с цена 10 млрд. щатски долара е да изучи жизнения цикъл на звездите.

 

По публикацията работи: Велислава Велева