Очаква се днес населението на Земята да достигне 8 милиарда души

42

Прогнозите на ООН от лятото сочат, че днес е големият ден, в който се очаква на Земята да се роди 8-милиардния жител на планетата. Очакванията са през 2030 година, населението да достигне 8,5 млрд. души, а през 2050 г. – 9,7 млрд. души.

Очаква се днес (15 ноември) населението на света да достигне 8 милиарда души. Това сочат прогнозите на ООН в доклад от лятото, в който се казва, че през 2023 г. Индия ще изпревари Китай като най-многолюдната страна на Земята, пише БГНЕС.

„Това е повод да отпразнуваме нашето многообразие, да признаем нашата обща човечност и да се поздравим с напредъка в здравеопазването, който удължи продължителността на живота и драстично намали майчината и детската смъртност“, заяви през юли генералният секретар Антонио Гутериш.

В прогнозата на Департамента по икономически и социални въпроси на ООН се казва, че населението на света нараства с най-бавния си темп от 1950 г. насам.

През 2030 г. то ще достигне 8,5 млрд. души, а през 2050 г. – 9,7 млрд. души, като през 2080 ще достигне максимална стойност от около 10,4 млрд. души, след което ще се задържи на това ниво до 2100 г.

Въпреки че в няколко развиващи се страни се наблюдава нетен спад на раждаемостта, повече от половината от прогнозираното увеличение на световното население през следващите десетилетия ще бъде съсредоточено в осем страни: Демократична република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания.

По публикацията работи: Пламена Сутева