Зеленски отправи предложение към световните лидери на срещата на върха на Г-20

98

Украинският президент Володимир Зеленски се включи във видеовръзка днес по време на форума който се провежда на индонезийския остров Бали. Той предложи на световните лидери, събрали се на срещата на върха, че сега е времето войната на Русия в неговата страна да бъде спряна съгласно мирен план, който той предлага ще предложи.

„Убеден съм, че сега е времето, когато руската разрушителна война трябва и може да бъде спряна“, предаде Ройтерс. „Моля ви да изберете своя път към лидерството и заедно със сигурност ще приложим формулата за мир“, добави Зеленски.

Той повтори, че Русия трябва да изтегли всички свои войски от територията на Украйна и, че не може да има никакви териториални отстъпки от страна на Киев, Зеленски призова и за освобождаването на всички украински затворници. Президентът на Украйна призова също за възстановяване на „радиационната сигурност“, предвид Запорожката АЕЦ, където се водят сражения, поиска въвеждане на ценови ограничения върху руските енергийни ресурси и разширяване на инициативата за износ на зърно.

По публикацията работи: Велислава Велева