В сряда НАСА планира да изстреля новата си мегаракета към Луната (ВИДЕО)

60

Това се случва след два вече направени неуспешни опита. Става въпрос за най-мощната ракета, конструирана някога от НАСА – Space Launch System

След два неуспешни опита НАСА планира да изстреля новата си мегаракета към Луната рано в сряда от Флорида, по-малко от седмица след като огромната машина устоя на ураган.

„Нашето време идва. И се надяваме, че това ще стане в сряда“, заяви Майк Сарафин, ръководител на дълго отлаганата мисия „Артемида 1“, в централата на НАСА.

Мисията „Артемида 1“ – изпитателен полет без астронавти – представлява първата стъпка в плана на американската космическа агенция за изграждане на трайно присъствие на Луната и извличане на полезен опит оттам за подготовка на бъдещо пътуване до Марс, пише Дарик.

Наречена на сестрата на Аполон в гръцката митология, новата космическа програма идва 50 години след като хората за последен път стъпиха на лунната земя.

Първото изстрелване на ракетата Space Launch System, най-мощната, конструирана някога от НАСА, е насрочено за сряда в 1:04 ч. местно време (06:04 ч. по Гринуич), като е възможно изстрелването да продължи два часа.

По публикацията работи: Пламена Сутева