Зеленски с обвинение към руските войници за извършени военни престъпления в Херсон

114

Володимир Зеленски заяви, че следователите са документирали повече от 400 руски военни престъпления в Херсон. Той обвини руските войници в извършване на военни престъпления и убийства на цивилни в Херсон, части от който бяха превзети от армията на Украйна миналата седмица, след като Русия се оттегли.

„Разследващите вече са документирали повече от 400 руски военни престъпления. Открити са тела на загинали цивилни и военнослужещи“, каза Зеленски в нощното си видеообръщение в неделя. „Руската армия остави след себе си същата дивотия, която направи в други региони на страната, в която влезе“, каза той. Ройтерс не успя да провери твърденията му. Русия отрича нейните войски умишлено да атакуват цивилни. Масови гробове бяха открити на няколко места в Украйна от началото на инвазията на 24 февруари, включително цивилни тела, показващи доказателства за изтезания, открити в района на Харков и в Буча, близо до Киев. Украйна обвини руските войски в извършването на престъпленията, цитират от Ройтерс. От началото на инвазията, Москва отрича нейните сили умишлено да атакуват цивилни граждани.

Това бележи третото голямо отстъпление на Москва по време на войната и първото, което включва отстъпване на толкова голям окупиран град в лицето на голяма украинска контраофанзива с помощта на доставена от САЩ високомобилна артилерийска ракетна система.

САЩ ще обявят в понеделник нови санкции срещу транснационална мрежа от лица и компании, които работят за осигуряване на военни технологии за войната на Русия в Украйна, каза министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън.
Артилерийски престрелки, които отекваха над Херсон в неделя, не успяха да разубедят тълпи от ликуващи, развяващи знамена жители, струпани срещу студа, да се съберат на централния площад на града.

„Сега сме щастливи, но всички се страхуваме от бомбардировките от левия бряг“, каза Яна Смирнова – имайки предвид руските оръдия от източната страна на река Днепър, която минава близо до града.

Южното командване на украинските въоръжени сили заяви в понеделник, че руските сили продължават да „нанасят огневи щети на нашите войски и деокупираните селища по десния бряг на Днепър. Губернаторът на област Херсон Ярослав Янушевич каза, че властите са решили да поддържат полицейски час от 17:00 часа. до 8 часа сутринта и забрана на хората да напускат или влизат в града като мярка за сигурност.
„Врагът минира цялата критична инфраструктура“, каза Янушевич пред украинската телевизия. „Опитваме се да се срещнем в рамките на няколко дни и да отворим града“, oдопълни той.

В онлайн публикация Янушевич предупреди хората за съобщенията за хуманитарна помощ, пристигаща на площада на свободата в Херсон, и призова хората да се отдръпнат от центъра на града, тъй като там трябва да продължат операциите по разминиране.

Зеленски също предупреди жителите на Херсон за наличието на руски мини. „Моля ви да не забравяте, че ситуацията в Херсонска област остава много опасна“, каза той.

По публикацията работи: Велислава Велева