След като Захарова настъпа България заради решението за военна помощ: Какво отвърна МВнР на България?

182

Припомняме, че говорителят на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, заяви, че решението на България относно предоставянето на военна помощ за Украйна, влошава двустранните отношения. Зам.-министърът на външните работи на България Костадин Коджабашев отговори на тези обвинения, като посочи, че не е проява на добър тон да се коментират решенията на парламента ни от представители на чужда държава

Изявлението на говорителя на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, че решението на София да окаже военна и военнотехническа подкрепа за Украйна допълнително влошава двустранните отношения и прави и София отговорна за удължаването на конфликта, напълно се вписва в руската пропагандна риторика, заяви зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев, предава БНТ.

„Република България е суверенна държава, вие знаете – член на ЕС и НАТО, и всички нейни решения, респективно на законодателния орган се диктуват единствено от интересите на страната и съюзническите ни ангажименти. Не считам, че е проява на добър тон да се коментират решенията на парламента ни от представители на чужда държава – било то и Русия. В същото време следва да подчертая експлицитно, че по никакъв начин не мога да приема, и ние като държава, обвиненията на г-жа Захарова, че София носи пълна отговорност за удължаването, ескалацията на конфликта в Украйна. Отговорност за тази война има само и единствено Русия. Позицията на България по отношение на конфликта в Украйна остава в подкрепа на Украйна и тя е последователна и много добре известна – кой е агресорът и кой е жертвата в тази война е безспорно“, посочи Костадин Коджабашев, заместник-министър на външните работи.

По думите му далеч преди решението от 3 ноември България е била определена за неприятелска държава от Русия, а не обратното. Двустранните отношения действително са в най-ниската си фаза, но нейното изказване допълнително ескалира тази ситуация. Република България е суверенна държава и не е добър тон да се коментират решенията на парламента ѝ.

По отношение сътрудничеството с турската държава за инцидента с граничния полицай Коджабашев посочи, че посланикът на страната у нас е оказала пълно съдействие и е изразила готовност за съвместна комисия, която да работи по случая. Миграционният натиск по българо-турската граница е безпрецедентен тази година, като за сравнение през 2015 г. опитите и влизанията у нас са 90 000, а опитите тази година – 140 000.

България ще направи всичко възможно Нидерландия да ни подкрепи при гласуването на 9 декември за членството ни в Шенген, часове след като ЕК отново посочи готовността на България и Румъния да се присъединят.

Българските клубове в Република Северна Македония със сигурност ще бъдат затворени, след като бъде обнародван Законът за фондациите и сдруженията в Държавен вестник. Намерението на правителството в Северна Македония да изпрати закона до Венецианската комисия България възприема несериозно, доколкото такива текстове се пращат на ниво проектозакон, а становищата на Комисията са препоръчителни.

По публикацията работи: Пламена Сутева