Председателят на Лекарския съюз у нас: Държавата разполага с пари за здравеопазване, но не достигат до лекари и пациенти

35

Според д – р Маджаров се правят се опити парите за здравеопазване да не достигат до лекари и пациенти и допълни, че има хора, които чувстват себе си като първа инстанция. По думите му парламента е гласувал бюджет . Обществото е осигурило средства със своите здравни осигуровки и в крайна сметка се формира излишък, който не достига до когото трябва.

„НЗОК разглеждат себе си като спестовна институция. Закона за здравното осигуряване не й казва това, той казва, че в рамките на бюджета, гласуван от НС те трябва да осигурят качествени здравни грижи и стабилността на здравната система. Не самостоятелно, а съвместно с Български лекарски съюз и Български зъболекарски съюз”, бе категоричен лекарят.

Той допълни че няма пълноценен диалог със НЗОК и лекарите са използвани като прикритие за решенията, които тя взема. Той поясни, че самата Здравна каса е заявила, че ще има икономия около 118 млн. без да се взема предвид резерва, който също включва здравноосигурителни вноски. Този резерв трябва да отиде при изпълнителите на медицинска помощ и тези, които са доставили лекарства, каза той.

По публикацията работи: Велислава Велева