Куриозен случай от изборите в САЩ: Избраха с голяма преднина политик, който е починал

1023

Куриозният случай е установен по време на междинните избори, които протичат тези дни в САЩ. Демократът Тони Лука е спечелил изборите с преднина и то голяма. Всъщност той е починал от рак през октомври.

Демократът Тони Лука спечелил изборите с 86% от гласовете при 98% преброени бюлетини. Сега в щата ще бъдат проведени нови избори, за да се реши кой ще заеме мястото на покойника.

„Изключително тъжни сме от загубата на Тони ДеЛука, но сме горди, че избирателите продължават да показват доверие към него и демократичните му ценности“, заявиха от партията на демократите в Пенсилвания. Той е бил член на Демократическата партия в САЩ. Представител на Питсбърг в долната камара на щатския законодателен орган. Тъй като ДеЛука починал преди месец, било твърде късно името му да бъде премахнато от бюлетините за вчерашните избори в САЩ, пише RTE.

Още една подобна ситуация се е случила малко по – късно. Представителка на Демократическата партия в САЩ от Тенеси, Барбара Купър е успяла да спечели изборите за долната камара на Конгреса. Шокиращото в случая е, че тя е починала на 25 октомври на 93-годишна възраст.

Броенето на гласовете след междинните избори продължава. Републиканците водят и в двете камари на Конгреса, като според Си Ен Ен в момента републиканците имат 209 места, а демократите191 места в Камарата на представителите. Според „Фокс нюз“ резултатите са съответно 207 срещу 184. А Ен Би Си дава прогнозен резултат, според който републиканците печелят 222 места, а демократите – 213.

По публикацията работи: Велислава Велева