България

Демерджиев от трибуната на НС: Натрупаните проблеми в „Гранична полиция“ от 10 години, се прехвърлят върху сегашното ръководство на МВР

Това коментира служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев от парламентарната трибуна. По негови думи това не е правилно. 

„Този акт не беше случаен, бяхме оценили риска от завишения мигрантски поток. Смятам, че тенденцията обаче ще бъде към увеличаване на този поток и започнахме да вземаме бързи мерки с цел да се справим с този проблем. Щатът на гранична полиция е намален наполовина, много по-рано е трябвало да бъде отчетен този проблем“.

Това заяви от трибуната на НС служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той допълни, че не може проблемите, натрупани в „Гранична полиция“ от 10 години, да се прехвърлят върху сегашното ръководство на МВР.

Това включва намаляването на щата, изграждането на бутафорно защитно съоръжение и проблемите с оборудването на полицаите.

Кристиан Вигенин обърна внимание, че от БСП не поискали това изслушване, за да му искат оставката. „Вярваме, че има смисъл да навлезем малко по-сериозно по отношение на проблемите, свързани с охраната на българската граница. При предишното ръководство на МВР беше извършена реформа в „Гранична полиция“. Той даде пример с закриването на районното управление в Болярово. Вигенин изрази притеснение, че последните инциденти може да хвърлят сянка върху присъединяването ни към Шенген.

„Проблемът, който поставяте, е изключително сериозен, но осъзнавайки неговата сериозност, от ден първи, първото нещо, което направих, е да посетя границата и то точно в района на Елхово. Ние бяхме оценили риска от завишения мигрантски поток. Ние много добре осъзнаваме, че този поток няма да намалява“, отговори Демерждиев.

Той постави като проблем намаления щат на „Гранична полиция“. За последните десет години щатът на „Гранична полиция“ е намален с 1300 човека. Това води до извънреден труд, полаган от други структури на МВР“, каза той и уточни, че проблемът е, че те не познават терена.

Министърът обърна внимание и на липсата на автомобили и обяви, че са стартирали обществени поръчки за нови.

„Пътищата, които обслужваха приграничната 30 км зона, бяха в ужасно състояние. Това водеше до непрестанни аварии в автомобилите. Това наложи на свой ред да мобилизираме сили и да поддържаме работилница на място в Елхово. Предприехме още едно действие в тази посока. Предприехме радикален ремонт на тези пътища. За целта беше обявено частично бедствено положение“, каза Демерждиев.

„Предотвратените опити за проникване на нашата граница до 9 ноември са 143 хил. 477 лица. За цялата 2021 г. са 40 хил. лица. При целия този огромен натиск, българската гранична полиция се справя много добре с него. За съжаление нашите гранични полицаи пазят и плащат с телата си цената това, че границата не е добре технически обезпечена. Предприели сме всички мерки така, че това да се случи. Техниката да им помага и да ги пази, а не да стават мишени и прегради“, добави още министърът.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Съвети от Руал Травел при планиране на перфектната екскурзия до Япония

Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…

преди 2 часа
  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 2 седмици
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 2 седмици
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца