5 прости и здравословни храни с които да контролираме нивата на холестерола си

99

Регулирането на нивата на холестерола е съществена част от поддържането на цялостното здраве, особено за тези, които се борят да поддържат нивата му в здравословни граници. Има редица полезни храни, които могат да бъдат добър заместител на тези, които не влияят толкова добре на нашия холестерол.

Според диетологът Никита Капур, високият холестерол може да доведе до сърдечно-метаболитни рискови фактори като сърдечни заболявания, диабет и атеросклероза (натрупване на плака в и по стените на артериите), информират от FoxNews. Повишените нива на LDL, известни също като „лош холестерол“, могат да изложат тялото на риск от тези усложнения, което често е генетично, но също така може да бъде регулирано от определен тип диетата и провяна в начина ни на живот. „Понякога виждаме много упорити нива на висок холестерол, които не е задължително да реагират благоприятно на диетата и начина на живот“, каза тя в интервю. „Но винаги има ползи от фокусирането върху тези фактори на начина на живот.“

Специфичната диета по отношение на управлението на холестерола първо трябва да включва хранителни източници, богати на разтворими фибри. Те присъстват в растителни храни като бобови растения, ядки, семена, плодове, зеленчуци. „Целта е да подобрим разтворимите фибри, които много от нас не получават в наши дни“, каза тя. „И препоръките обикновено са от 25 до 30 грама.” Омега-3 и здравословните мазнини, открити в рибата, семената и маслата, също са добри за понижаване на холестерола.

Ето петте съвета за храни, които да ви помогнат при коригиране нивата на холестерола:

1. Заменете сладките зърнени храни с алтернатива с високо съдържание на фибри. Овесените ядки са добра алтернатива – те са богати на бета-глюкан и фибри.

2. Добре е да замените белия ориз с кафяв или други варианти с малко по-голяма хранителна стойност като ечемик или киноа.

3. Фасулът е отличен източник на въглехидрати с бавно освобождаване, както и добър източник на протеини и фибри, които забавят храносмилателния процес, за да ни помогнат да останем сити за по-дълго време.

4. Добавяйте към менюто си семена, различни ядки като чиа, конопено, сусамово, слънчогледово и тиквено семе, както и бадеми и орехи.

5. Заменете обикновеното фъстъчено масло с несолено ядково масло без добавена захар.Фъстъченото масло понякога може да получи има лоша слава щом става дума за диети, но Капур казва, че няма нужда да го изхвърляте. По-добрият вариант е да замените всякакъв вид ядково масло – фъстъчено, бадемово, слънчогледово и други с несолено и без добавена захар ядково масло.

 

 

По публикацията работи: Велислава Велева