Лекар: Пиенето на вода от пластмасово шише е опасно за здравето

193

Следвайки съветите на лекарите да приемаме повече вода, през последните няколко години все по-често предпочитаме пластмасовите бутилки – удобни за носене, по-леки от стъклените, няма опасност да се счупят. Но едва ли сме се замисляли на какъв риск подлагаме здравето си в името на удобството.

Повод за тревога

На проблема, свързан с ксеноестрогените, специалистите обръщат внимание за първи път през 70-те години на миналия век. Причината за тревогата им е скандалът, разразил се покрай препарата диетилстилбестрол (DES), който съдържа в състава си ксеноестрогени и който широко се използва за предотвратяване на спонтанен аборт, пишат в zdrave.to.

От 1938 до 1971 г. е бил предписван на около 2-3 милиона американски жени и на около 4 милиона жени в Европа. Резултатът бил ужасяващ. От направените мащабни проучвания се установява, че при момичета, които са били подложени вътреутробно на лечение с това лекарство, значително се увеличава рискът от развитие на редица тежки онкологични заболявания, аномалии на пикочно-половата система.

Освен това DES, както се оказало, има репродуктивна токсичност, провокира последващо безплодие, менструални нарушения, извънматочна бременност, ранна менопауза и т.н.

Момчетата, които са били засегнати от влиянието на препарата в утробата, имат повишен риск от рак на тестисите, безплодие, крипторхизъм и хипоспадия (аномалия на анатомичната структура на пениса).

Не пийте вода от пластмасови бутилки!

Опасният препарат бил забранен. Но проблемите не свършват с това. Факт е, че подобно действие, макар и в по-малка степен, притежават редица вещества, които се съдържат в… продукти за масово потребление.

Става въпрос за ксеноестрогена бисфенол А (ВРА) – мономер, който е широко използван за производството на бутилки за вода, шишенца за хранене на бебета, играчки и някои медицински устройства, за вътрешно покритие на консерви и други продукти от поликарбонатна пластмаса.

Тъй като BPA е слаб естроген, дълго време се е смятало, че дозата, която попада в човек при битовото му използване, не оказва значителен ефект върху здравето. Но след това се доказва, че натрупвайки се в тялото, BРA може да окаже хормоно-подобно въздействие върху всички органи и системи, в които има рецептори за естрогените.

Проучванията при хора са установили негативен ефект на BPA върху здравето, включително диабет, сърдечносъдови, чернодробни заболявания, проблеми на сперматогенезата (за мъже), психологически отклонения при децата. BPA е също рисков фактор за ендометриозата.

По публикацията работи: Силвана Димитрова