Парламентът прие на първо четене важен закон, свързан с промени в Наказателния кодекс

124

Парламентът прие на първо четене lважни промени в Наказателния кодекс. Те са свързани с наказанията за обида и клевета към публични личности се намаляват. Целта е квалификациите по този вид престъпления да не се използват като инструмент за натиск над медиите. Днешният ден – 9 ноември е определен за Международен ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията по идея на европейската мрежа „Обединени за действия между културите“. Денят се отбелязва най-вече в Европа от 1988 г. насам.

Това е първата законодателна промяна, която трябваше да се направи до края на годината по Плана за възстановяване и устойчивост, информират от Бнт. Бяха приети и промени, които защитават правата на хората като се наказват расистките и ксенофобските изказвания, подбуждащи към омраза.

„С този законопроект, България трябва да свали от себе си обвинения от Европейския съд за правата на човека. България не спазва начина, по който се налагат наказанията за обида и клевета и се нарушава свободата на изразяване. Стандартът е, че публичните лица трябва да имат по-висока търпимост съм обида и клевета от другите“, посочи правосъдният министър Крум Зарков.

От ДПС изразиха своята подкрепа и към двата предложени законопроекти. От политическа партия „Възраждане“ определиха законопроектите като „глупост“ и заявиха, че вместо депутатите да се занимават с тях, би трябвало да разглеждат промени, свързани с борбата с битовата престъпност.

От „Продължаваме промяната“ възразиха, че дебатът дали тези законопроекти са важни или не е излишен. „Не е вярно, че ще останат незащитени длъжностните лица, които ще бъдат обидени и наклеветени. Този законопроект поставя знак за равенство между всички български граждани“, заяви Рена Стефанова от ПГ на „Продължаваме промяната“.

За да влязат в сила, законопроектите трябва да бъдат одобрени и на второ четене в пленарната зала.

По публикацията работи: Велислава Велева