От мрежата: Бакалавър по Национална сигурност анализира инцидента с граничния полицай

201

Сали Сунай, бакалавър по Национална сигурност, предостави свой коментар относно инцидента, случил се с граничния полицай и довел до неговата смърт. Сунай прави няколко извода след първоначалните данни от инцидента и брифинга на министъра на вътрешните работи. По негово мнение подготовката на служителите на МВР може и да е достатъчна, но те не получават периодичен тренинг. Той смята и това, че оградата на граничната ивица е в окаяно състояние. Според Сунай обект на анализ трябва да бъде поведението на емигрантите

Ето какво пише Сали Сунай:

„Служител на „Гранична полиция“ почина, след като е бил прострелян при стрелба по съвместен наряд на границата в района на село Голям Дервент. Инцидентът е станал снощи около 20:35 часа.

Анализирайки първоначалните данни от инцидента и брифинга на министъра на вътрешните работи можем да кажем няколко неща.

Професионалната подготовка на служителите на МВР може да е достатъчна, но не получават периодичен тренинг и рядко се срещат с реални случаи, при които да практикуват наученото.

Оградата на граничната ивица е в окаяно състояние и сме свидетели как тя се реже със строителни ножици. Външна граница на ЕС не може да бъде в такова състояние. Ако нямаме национално финансиране, то е наложително да се обърнем за европейско такова. Трябва да споменем, че тази некачествена ограда струва 200 млн., около 1 млн на км.

Обект на анализ трябва да бъде и поведението на емигрантите. Те става все по-агресивни и все по-ориентирани на терен. Притеснителен е факта, че реагират фатално при кризисни ситуации. Тук трябва да кажем следното без да навлизаме в много подробности, поради липсата на изчерпателна информация. Невъзможно е емигрант да действа толкова хладнокръвно и да има такава точна стрелба за да улучи служителя на реда в главата. От доста години се говори, че сред тези бежанци често има подготвени бойци от фронта. Много често част от емигрантите се оказваха терористи в сърцето на Европа и извършваха атентати през фаталната 2015 година.

Има много въпроси, които трябва да се изяснят. Трябва да се увеличи броят на служителите, да има законодателни промени, да се оборудват служителите с адекватни оръжия, да се финансира изграждането на адекватна ограда по примера на Гърция и Турция, да има по-голяма координация между България и Турция“.