Едно просто упражнение ще подобри здравето на сърцето ни

91

Краката се считат за „второто сърце“ на човек. Това се дължи на факта, че свързаните с възрастта промени са видими предимно в краката. Освен това има един начин за подобряване на цялостното здраве и състоянието на сърцето чрез физическа активност. Само 10 минутки повдигане на прасеца всеки ден ще ни осигури ползи за здравето ни. 

 

Част от ползите за нашия организъм са намаляване на чувството на умора, намаляване на болката и дискомфорта в долната част на гърба, предотвратяване на болки в ставите, подобряване на функционирането на сърдечно-съдовата система и стимулиране на плантарната фасция.

Според нови изследвания вдигането на прасеца в седнало положение предлага големи ползи за здравето. Научна статия, публикувана в Science, казва, че солеусният мускул, който се намира в задната част на подбедрицата, може да регулира нивото на захарта и триглицеридите в човешкото тяло. Всичко това стимулира процеса на окислителен метаболизъм. Благодарение на този ефект човек няма да се чувства уморен в продължение на няколко часа, информират от Рамблер.

Също така, както показват научните трудове, със свиването на солеусния мускул настъпват определени промени в тялото. Например, количеството на липопротеините с много ниска плътност намалява и степента на окисление на въглехидратите и мазнините се увеличава, след хранене се подобрява толерантността на организма към глюкозата, инсулинът започва да се произвежда по-малко и шансовете за хиперинсулинемия намаляват.

 

 

 

По публикацията работи: Велислава Велева