Всеки осми смъртен случай в САЩ е заради алкохола

104

Процентът на смъртните случаи, които могат да бъдат пряко приписани на алкохола, се е повишил с близо 30% в САЩ. през първата година от пандемията от COVID-19, според нови правителствени данни.

 

Центровете за контрол и превенция на заболяванията вече казаха, че общият брой на такива смъртни случаи се е увеличил през 2020 г. и 2021 г. Два доклада от CDC тази седмица предоставиха допълнителни подробности за това кои групи имат най-високи нива на смъртност и кои държави виждат най-големи числа.

„Алкохолът често се пренебрегва“ като проблем за общественото здраве, каза Мариса Есер, която ръководи програмата за алкохол на CDC. „Но това е водеща предотвратима причина за смърт.“

Доклад, публикуван в петък, се фокусира върху повече от дузина вида „предизвикани от алкохол“ смъртни случаи, които се дължат изцяло на пиенето. Примерите включват причинена от алкохол чернодробна или панкреасна недостатъчност, алкохолно отравяне, абстиненция и някои други заболявания. Има повече от 52 000 такива смъртни случая през миналата година спрямо 39 000 през 2019 г.
Такива смъртни случаи са 2 1/2 пъти по-чести при мъжете, отколкото при жените, но са се увеличили и при двете през 2020 г., установи проучването. Процентът продължава да бъде най-висок за хората на възраст от 55 до 64 години, но се повишава драстично за някои други групи, включително скок с 42% сред жените на възраст от 35 до 44 години, информират от apnews.

Повече от 140 000 от тази по-широка категория смъртни случаи, свързани с алкохола, се случват годишно въз основа на данни от 2015 до 2019 г., казаха изследователите. Изследователите на CDC казват, че около 82 000 от тези смъртни случаи са от прекомерна употреба на алкохол за дълъг период от време и 58 000 от причини, свързани с остра интоксикация.

Проучването установи, че 1 на всеки 8 смъртни случая в САЩ на хора на възраст от 20 до 64 години са смъртни случаи, свързани с алкохол. Прекомерното пиене е свързано с хронични опасности като рак на черния дроб, високо кръвно налягане, инсулт и сърдечни заболявания. Пиенето от бременни жени може да доведе до спонтанен аборт, мъртво раждане или вродени дефекти. А здравните служители казват, че алкохолът е фактор за около една трета от сериозните падания сред възрастните хора.