Еленко Божков: Енергийното министерство не крие, че има авариен ремонт на ВЕЦ „Цанков камък”

42

По такъв начин отговори зам.-министърът Еленко Божков по време на извънредна пресконференция, в отговор на обвиненията от страна на „Демократична България“. Той обясни, че по аварията е започнала работа веднага.

Във ВЕЦ „Цанков камък” тече авариен ремонт, но енергийното министерство не е криело тази информация. Това заяви зам.-министърът Еленко Божков на извънреден брифинг.

Обвиненията на „Демократична България“, че министерството крие аварията, Еленко Божков определи като манипулативни и неточни.

Той обясни, че има авария, по която е започната работа веднага.

„Изключването на 85 мегавата от ВЕЦ „Цанков камък” не влияе на сигурността и целостта на електроенергийната система на България и нормалното потребление на електрическа енергия в България”, каза Божков.

Причината за аварията е откъсване на табла от бързопадащ савак. Това е съоръжение, предпазващо генераторите и турбините на централата от разрушаване при внезапна авария в напорния тръбопровод, обясни Божков. Долната част на това съоръжение се е откъснала поради лошо изпълнение на времето на проекта, каза още зам.-министърът. По думите му планката, с която е закрепена за основната конструкция, не отговаря на изискванията, предава Нова.

Той обясни, че когато подобни аварии не повлияват на енергийната система на България, те не се съобщават. „Обикновено тези аварии се компенсират с вторично или третично регулиране”, каза Божков.

По думите му в четвъртък вечерта в 22:30 часа е имало изключване и на 200 мегавата в „Бобов дол”, но то не е повлияло по никакъв начин на системата.

Очаква се ремонтът в „Цанков камък” да приключи към 18 ноември.