В Киев и няколко области отново няма да има ток, а целта е да няма излишно претоварване на мрежата

31

Киев и още шест украински области са подложени на планирани прекъсвания на електричеството заради руските ракетни атаки срещу енергийната инфраструктура.

Целта е да не се претоварва мрежата на страната. Това дава и възможност за ремонт на повредените при руските атаки централи, пише NOVA.

Междувременно, властите в Киев подготвят повече от хиляда отоплителни точки в целия град, в случай че системата за отопление бъде извадена от строй. Местата ще бъдат снабдени с генератори и ще разполагат с вода.

На този фон, Европейският съюз обяви, че проучва начини за подпомагане на енергийния сектор в Украйна след руските атаки.

„Русия взима на прицел конкретно украинската енергийна инфраструктура, което очевидно е тактика за увеличаване на човешкото страдание с наближаването на зимата. Поведението на Русия е жестоко и нехуманно, но не е изненадващо. Виждаме как Русия пренебрегва международното право и моралните закони не само от началото на войната, но и преди това. И тъй като руските атаки срещу енергийната система ескалираха, ние също трябва да засилим нашата подкрепа. Аз се уверих в мащаба на разрушенията в Украйна от първа ръка, и полагам всички усилия за увеличаване на финансовата, техническата и практическата помощ“, заяви еврокомисарят по енергетиката.

По публикацията работи: Силвана Димитрова