До какви промени в нашия организъм води смяната към зимно часовото време?

100

Всяка промяна, свързана с времето оказва влияне върху нашия организъм. Предстои ни една такава – на 30 октомври  в 4:00ч. след полунощ ще трябва да преместим стрелките на часовника с час назад, за да навлезем в зимно часово време.

Историята показва че България е била само със зимно часово време още от 1 април 1979г. По – късно се въвежда лятното като причините за това са че по този начин ще се спестява повече от осветлението. Според експерти в областта на психологията и психичното здраве, дискомфортът за организма ни заради часовата промяна не е за подценяване. Идеята за смяна на часа е предложена от Бенджамин Франклин през XVIII век.

Същото мнение сподели и проф. Христо Кожухаров, президент на „Българската психиатрична асоциация.“ Той допълва, че това е много голям стрес за целия организъм и че е спорен е въпроса кое часово време е по благоприятно за нашия организъм. Уж спестяваш, но за времето в което имаш ток натоварваш сериозно системата, а когато няма ток не си доволен Нещо подобно се получава и с нашия организъм“, допълни проф. Кожухаров президент на „Българската психиатрична асоциация“ пред екипът на Бнр Варна.

При всяка смяна на часовниковите стрелки ни е нужна адаптация. При проведена анкета сред населението в града, имаше различни коментари относно влиянието на смяната на времето върху организма.

„На мен не ми влияе смяната на часа. Нямам проблем с това“. Други споделиха, че предпочитат лятното часово време. Някои бяха привърженици на темата, че трябва да продължи и че е по – добре да го има, тъй като така ни се осигурява и повече допълнителен сън.

По публикацията работи: Велислава Велева