МОСВ напомня кога изтича срокът за регистрация на кладенци

428

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) напомнят, че крайният срок за регистрация на кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и др., е датата 28 ноември 2022 г. Следва до тогава да се подават заявленията

Министерството на околната среда и водите напомня на собственици на водовземни съоръжения за подземни води – кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и др., че в срок до 28 ноември 2022 г. трябва да подадат заявление в съответната басейнова дирекция за вписване на съоръженията, разположени в собствения им имот, които не са вписани в регистъра според изискванията на Закона за водите.

Всеки собственик подава заявлението за регистрация в една от четирите Басейнови дирекции (БД), в чиято територия на управление попада имотът – БД „Западнобеломорски район“, БД „Черноморски район“, БД „Дунавски район” и БД „Източнобеломорски район“.

За регистрация на изградени кладенци за собствени потребности на гражданите, е необходимо да се подаде заявление, което съдържа:

  • трите имена на собственика на имота;
  • данни за поземления имот: идентификатор, адрес, трайно предназначение, начин на трайно ползване;
  • дълбочина на кладенеца;
  • диаметър на тръбата или на отвора на зиданите кладенци;
  • начин на черпене на водата – с кофа или с помпа;
  • цел, за която се ползва водата.

Заявлението за регистрация на кладенец за собствени потребности може да се подаде и чрез съответния кмет на община, кмет на район, кмет на кметство или кметския наместник по местонахождението на кладенеца, за което кметовете и кметските наместници издават входящ номер за всяко постъпило заявление и на всеки 14 дни предават на съответната басейнова дирекция постъпилите в този период заявления.