Зарков разказа за органа, който ще разследва корупцията по висшите етажи на властта (ВИДЕО)

52

Ще има разследващ орган за корупцията по висшите етажи на властта. Това обяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков по време на брифинг, като посочи как се очаква да работи въпросният орган

„Току-що Министерският съвет одобри нови три закона, подготвени от Министерството на правосъдието, които са части от ангажиментите ни по Плана за възстановяване и устойчивост, които трябва да бъдат свършени до края на тази година, т.е. приети до края на тази година, за да може България да се възползва от втория транш по този план“, заяви министърът на правосъдието на България Крум Зарков.

Правителството одобри създаването на агенция с разследващи функции, която ще проверява високите етажи на властта, обяви правосъдният министър Крум Зарков.

„Този закон трябва да отговори на дълго задавания въпрос защо няма осъдени по високите етажи на властта. Този въпрос зависи и от прокуратурата, и от разследващите. С този закон смятаме, че поне при разследващите този въпрос ще бъде решен“, заяви той.

„Предвиждаме гаранции този орган да не бъде употребяван нито като „бухалка”, нито като „чадър”.

Създаването на разследващия орган е заложено в законопроекта за противодействие на корупцията сред лица на високи публични длъжности.

Зарков уточни, че се предвижда независимост и на разследващите. „Искаме да излезем от порочния кръг на скандали около тези органи, свързани с техните председатели. Затова предлагаме той да се председателства на ротационен принцип от петте му члена – всеки един по една година”, обясни правосъдният министър.