Започват консултациите: ГЕРБ-СДС отидоха при Радев (ВИДЕО)

79

Държавният глава Румен Радев стартира процедурата по консултации с парламентарно представените партии преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство.

ГЕРБ-СДС отиват първи на консултации при президента Румен Радев.

„Победата ви на изборите е огромна отговорност, защото страната ни е в тежка политическа и социално-икономическа криза. Към първия мандатоносител се гледа с голяма надежда за съставяне на правителство, което може да поеме отговорност”, заяви в началото на срещата президентът.

„Съставянето на правителство е важно не само, за да има страната ни редовно управление, но и да се гарантира живота на 48-ото Народно събрание, което има да свърши огромен по обем работа“, допълни Радев.

Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че според нея това, че ГЕРБ-ДСД е първа политическа сила, означава, че хората желаят да се „приключат експериментите“ в България и управлението да бъде поето от хора, които могат да взимат решения и да проявяват отговорност.

Атанасова отчете, че са били положени всички усилия да има работещ парламент. По отношение на бюджета председателят на ПГ на ГЕРБ уточни, че си дават сметка, че едно от основните предизвикателства ще бъде предстоящата зима. И смята, че само държавническо поведение може да не изправи партиите пред ново предизвикателство.

Относно модернизацията на армията, Атанасова обясни, че ГЕРБ и ДБ са внесли проект на решение, но приветстват и този на служебния кабинет за придобиване на нови осем бойни самолета F-16 Блок 70. „Тук служебното правителство категорично ще получи нашата подкрепа”, заяви тя.