Експерт за фалшиво положителните тестове за алкохол и наркотици: Проблемът не е от сега

45

Това коментира адвокат Светозар Арнаудов, на фона на нашумелите напоследък фалшиво положителни тестове за алкохол и наркотици на пътя, заради които понякога биват санкционирани невинни хора. Според Арнаудов  употребата на определени медикаменти води до такъв резултат понякога

Проблемът с тестовете винаги е съществувал, но не е бил дискутиран толкова сериозно в обществото, а само в юридическите среди, на токсиколозите и на лаборантите. Това обясни адвокат Светозар Арнаудов пред Nova News по темата за фалшивите резултати от тестовете на пътя.

„Проблемът е както с част от пробите за изследване на алкохол, така и с тези за употреба на наркотични вещества. И проблемът е свързан с това, че технически, самите устройства, които са два типа, имат свои специфики, които са зададени от самия производител. Там са уточнени, по какъв начин следва да се прави цялостното изследване и въпреки това, резултатът не винаги е надежден”, обясни Светозар Арнаудов.

Изследванията с тези полеви тестове водят до фалшиво положителен резултат, след употребата на определени медикаменти и това винаги го е имало, коментира още юристът.

„Въпросът е, че ти се налага принудителна административна мярка. Това е същественият проблем”, уточни Арнаудов.

„Водачът когато съгласно теста е употребил наркотично вещество, му се взима книжката, свалят се номерата на автомобила му, губи си работата и така 7, 8 месеца, 1 година”, допълни Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите.

По публикацията работи: Пламена Сутева