Днес към обяд ще бъде началото на частичното слънчево затъмнение

298

Днес ще можем да наблюдаваме частично слънчево затъмнение. Затъмнението е частично и е нужно наблюдението над него да бъде задължително осъществено с подходяща техника за защита както на зрението така и на техниката която използваме.

Началото му ще бъде около 12:30, а максималната фаза около 13:40 часа. Явлението ще приключи малко преди 15:00, като в проценти луната ще покрие около 40 процента от слънцето. В столицата ни то ще продължи 2 часа, 18 минути и 43 секунди. а краят му бъде в 14:45:59 ч. Продължителността на затъмнението за столицата ще бъде  Тъй като България не попада в зоната на честите пълни слънчеви затъмнения, любителите и учените правят специални експедиции до определени места по света, за да наблюдават явлението. При такива експедиции в разстояние на две минути може да се наблюдава т.нар. „слънчевата корона“, – нещо, което без затъмнение не може да бъде изследвано.

Любителите на пълните слънчеви затъмнения ще трябва да изчакат до 2135г. Чак тогава от България ще се вижда идеално как луната закрива слънцето, а на 20 април догодина в Австралия ще може да се види цялата красота на пълното слънчево затъмнение.

По публикацията работи: Велислава Велева