Лекар разкри кои са навиците, които удължават живота

147

Навиците са неща, които всеки един от нас избира да създаде сам за себе си. Те не са нещо задължително, но определено са препоръчителни и ще ви накарат да се почувствате добре, В тази статия ще откриете онези неща, които присъстват в ежедневието на почти всеки от нас

Михаил Кобрянов, лекар-консултант и гастроентеролог, разказа в разговора си с агенция „Прайм“, че за да се запази здравето в продължение на много години, е необходимо да се спазват определени правила.

Според експерта добрият сън, умерената физическа активност (150-300 минути седмично), липсата на пренапрежение и умора на работното място, отказът от тютюнопушене и алкохолни напитки със сигурност удължават живота.

Освен това лекарят подчерта необходимостта от правилно хранене. Например дневната диета трябва да включва плодове, зеленчуци, бобови растения, ядки и пълнозърнести храни.

Добре е да сведе до минимум консумацията на захар и наситени мазнини: захар – до 10% от общия енергиен прием, мазнини – до 30%, а сол – до една чаена лъжичка дневно, казва Кобрянов.

По публикацията работи: Силвана Димитрова