Христо Иванов: Г-н Вежди Рашидов от наша гледна точка не може да бъде консенсусна личност

406

Ние предлагахме формула за консенсус, а не консенсусна личност. Г-н Вежди Рашидов от наша гледна точка не може да бъде консенсусна личност. Той има доста богата и известна биография. Това заяви съпредседателят на обединението „Демократична България” Христо Иванов.

„Четирите партии, които застанаха зад Рашидов, избраха да формират мнозинство, и сега ще видим дали това ще има траен ефект или краткотраен. На председателски съвет обсъждахме и „Демократична България“ да предложи консенсусен кандидат – нещо, което ГЕРБ, ДПС и БСП отхвърлиха“, заяви Иванов, пишат от Novini.bg.

По думите му тези партии са имали алтернатива на формулата Рашидов, но са избрали именно тази формула: „Ще следим дали това ще стане трайно политическо мнозинство.“

„Внесли сме голям пакет проекти, готови сме да сме опозиция. Едно от първите неща, които предстоят, е проекторешението, с което България да очертае рамката на своята отбранителна политика в новите условия“, допълни той. На въпрос относно това какви са изводите след председателските съвети, той заяви: „Диалог има, въпросът е до каква степен той води до решения и дали те водят страната напред. Изборът на Рашидов може да разблокира парламента и това е добра техническа новина.“

„Ние не сме ставали от масата за преговори. Разговаряме с всички. Това е разговор за движение напред на България, а не просто така“, категоричен е той.

Той изрази учудването си, че исканата от „Продължаваме промяната” почивка не беше дадена. „Аз не знам за какво са я искали, но никога не е било необходимо една парламентарна група да обосновава за какво я иска. Той просто показва как кристализира политическо мнозинство. Тръгна да се оформя мнозинство с политически елементи”, заяви той.

„БСП, ГЕРБ, „Български възход“ и ДПС бяха решили да се обединят върху кандидатурата на Рашидов, тоест имаха избор. И този избор беше в полза на тази четиричленна конфигурация“, допълни Иванов.

По публикацията работи: Силвана Димитрова