След оставката на Лиз Тръс: Борис Джонсън прекъсна почивката си на Карибите

94

Както съобщихме вчера, британският премиер Лиз Тръс подаде оставката си след едва 45 дни на поста. Изглежда, че бившият премиер Борис Джонсън има намерение да се включи в надпреварата за поста ударно, тъй като прекъснал дори почивката си на Карибските острови

„Бившият британски премиер Борис Джонсън прекъсна почивка на Карибските острови, за да вземе участие в надпреварата за лидер на Консервативната партия и министър-председател на Обединеното кралство“, написа лондонският в. „Дейли телеграф“.

Според данни на изданието експремиерът на Великобритания Борис Джонсън вече е започнал сондажи в партията за връщането си на „Даунинг стрийт“ 10. „По думите му само той може да осигури победа на консерваторите при парламентарните избори, очаквани през 2023 г.“, написа още вестникът.

„Джонсън също е призовал бившия финансов министър и екссъперник за поста премиер на Великобритания на подалия вчера оставка министър-председател Лиз Тръс – Риши Сунак да обединят усилия и заедно да изведат партията и страната от кризата“, добави „Дейли телеграф“.

Тръс на 20 октомври подаде оставка и като премиер, и като лидер на партията. Консерваторите започнаха процедура по избирането на неин наследник на поста.

Според правилата гласуването се провежда в няколко кръга. Членовете на парламентарната група избират сред издигнатите кандидатури. Депутатите гласуват, докато не останат двама претенденти за поста. След това новият лидер на партията се избира от членската маса.

По публикацията работи: Пламена Сутева