Журналисти: Путин може да използва Черно море като полигон за изпитания на ядрени оръжия

92

Според украинската медия „Фокус“ е възможно руският президент Владимир Путин да направи демонстративен удар: експлозия под вода, над вода или на Змийския остров. Други медии пък пишат, че Кремъл е възможно да прибегне към „ядрен удар от отчаяние“, да използва Черно море като полигон за изпитания на ядрени оръжия. 

Според журналисти явните или завоалирани заплахи за използване на ядрено оръжие, които идват от Руската федерация, могат да доведат до демонстративен удар. Има три възможни сценария: експлозия под вода, над вода или на Змийския остров, пише украинският Фокус, цитиран от „Блиц“.

Неуспехите във войната в Украйна притиснаха Русия в ъгъла и западните служители се опасяват, че Кремъл може да прибегне до демонстративен ядрен удар от отчаяние, съобщава The Sun.

Ден преди това британският министър на отбраната Бен Уолъс пътува до Вашингтон, за да обсъди настоящата криза, опасявайки се, че Путин може вече да е вдигнал ръка над червения бутон.

Има опасения, че Путин може да използва Черно море като полигон за изпитания на ядрени оръжия, въпреки факта, че морето мие бреговете на няколко страни от НАТО, в допълнение към Украйна и Грузия.

Ракетата може да лети до отдалечен район преди детонация и да експлодира там, което може да бъде първият ядрен тест от 30 години. За последен път ядрени опити на територията на бившия СССР бяха извършени на 24 октомври 1990 г.

За това могат да се използват ракети „Искандер“ или междуконтинентални балистични ракети „Сармат“ (Сатана-2).

Подводниците могат да носят и ядрени оръжия.

Като ядрен полигон Русия може да използва Змийския остров, превърнал се в символ на съпротивата на Украйна.

Сценарият, при който ще бъде използван ядрен дрон, изглежда по-малко реалистичен. В същото време Путин демонстрира своята огромна подводница „Белгород“, най-голямата в неговия арсенал, която може да бъде оборудвана с осем безпилотни апарата с ядрени двигатели „Посейдон“.

По публикацията работи: Пламена Сутева