Проучване: Младите родители са по-склонни да имат дете с биполярно разстройство

50

Родителите под 20-годишна възраст са с 20-30% по-склонни да имат биполярно дете. Същото важи за майките над 35 и бащите над 45, установи световно проучване. Изследователите не знаят защо, но казват, че може да се дължи на липса на подкрепа или стрес

Ако имате много млади или много стари родители, е по-вероятно да имате биполярно разстройство, сочат изследвания, пише dailymail.

Международен екип от изследователи разгледа данни за почти 14 милиона души от съществуващи проучвания, сравнявайки степента на заболяването с възрастта на родителите.

Те откриха U-образна крива, където най-младата и най-старата възраст са свързани с най-висок риск.
Бащите на възраст над 45 години са с почти 30 процента по-склонни да имат дете, което е станало биполярно по-късно в живота, в сравнение с бащите на възраст между 25 и 29 години.

Жените над 35 също са с 20% по-склонни да имат дете с биполярно разстройство.

При по-младите родители на възраст под 20 години има 23% (за майките) и 29% (за бащите) повишен риск.

Ръководителят на изследването д-р Джована Фико, психиатър от университета в Барселона, каза: „Това, което открихме, е малко необичайно, тъй като и по-младите, и по-възрастните родители носят повишен риск да имат дете с биполярно разстройство.

„Повишеният риск е умерен, но реален.“ Д-р Фико каза, че изследователите „всъщност не знаят“ защо младите и старите родители носят риск. Тя каза, че за по-младите родители това може да се дължи на фактори на околната среда като социално-икономически проблеми, липса на подкрепа, както и стрес.

При по-възрастните родители това може да се дължи на генетични фактори. Биполярното разстройство е едно от най-често срещаните сериозни психични заболявания, при което хората страдат от огромни промени в настроението от въодушевление до крайна депресия. Той носи висок риск от самоубийство и преждевременна смърт и е известно, че има силна генетична връзка.

Ако някой от родителите има биполярно разстройство, има 15 до 30 процента шанс това да се предаде на техните деца. Изследователите от Испания, Италия, Австралия и Холандия прегледаха проучвания от цял ​​свят, които разглеждаха биполярното разстройство и възрастта. Проучванията включват общо 13 424 760 участници – с 217 089, които са имали разстройството.

Професор Май Винберг, професор по психиатрия в университета в Копенхаген, който не е участвал в изследването, каза, че връзката между възрастта и биполярния риск може да е, защото по-младите хора с разстройството са по-склонни да правят незащитен секс по време на манийните си фази и затова го предайте.

Той каза: „Проучването повдига няколко вълнуващи изследователски въпроса, включително възможността за ранна превенция и интервенция.

„Например, в ежедневните клинични условия е изключително важно да се знае, че младите индивиди с биполярно разстройство в техните маниакални фази имат по-рисково сексуално поведение, което може да се свърже с повишен риск от бременност.“

Д-р Фико добави: „Трябва да подчертаем, че този риск е умерен и трябва да се разглежда в перспектива.

„Въпреки това, за тези, които вече са изложени на риск, възрастта е друг фактор, който трябва да се вземе под внимание и затова може да се окаже, че лекарите трябва да съветват както по-младите, така и по-възрастните двойки, ако имат риск от биполярно разстройство.“

Много млади или много възрастни родители също имат по-висок риск от дете с аутизъм, каза д-р Фико. Констатациите са публикувани в списание European Neuropsychopharmacology . Биполярното разстройство засяга около 5,7 милиона възрастни в САЩ и 3 милиона души в Обединеното кралство.

По публикацията работи: Силвана Димитрова