България

Президентът за формирането на бойна група у нас: Това показва нашата обща отговорност към системата за колективна сигурност

Държавният глава на България Румен Радев присъства на официалната церемония по поемане на ролята на Рамкова държава от Италия за бойната група на територията на България. Церемонията се провежда в „Ново село“. По думите на Радев, това е важен етап от изграждането на адекватни отбранителни способности

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев е в учебния полигон „Ново село“, където участва в официалната церемония по поемане на ролята на Рамкова държава от Италия за бойната група на територията на България в контекста на усилените мерки за бдителност в рамките на НАТО. Президентът Румен Радев беше посрещнат с почетен строй и прие рапорта на командващия церемонията.

Той определи днешната церемония по поемането на ролята на Рамкова държава от Италия за бойната група у нас като важен етап от изграждането на адекватни отбранителни способности, в условията на радикално променена среда за сигурност от войната на Русия срещу Украйна.

Тя е още един пример, че силата на Алианса е в нашето единство и солидарност, каза Радев.

„Само преди три месеца НАТО прие новата стратегическа концепция, която определя рисковете и заплахите пред нашата сигурност и очерта нови подходи и решения, които да гарантират, че войната в Украйна няма да разпростре своята територия, че държавите членки, граничещи с конфликта ще могат да разчитат на системата за колективна сигурност.

Днес Алиансът се обръща към своята същност мисия да бъде гарант за териториалната цялост, суверенитета и сигурността на всяка отделна държава. Затова и формирането на бойни групи на територията на България и на другите страни членки от Източна Европа е важна стъпка за привеждане на мерките за усилена бдителност и показва нашата обща отговорност към нашата система за колективна сигурност и сигурността на всеки един член“, каза още той.

Президентът изрази признателност към италианската страна, която прие ролята на Рамкова държава. Благодари и на всички съюзни държави, които също са тук със свои формирования.

Решението за създаване на такава бойна група беше взето на извънредна среща на върха на Алианса малко след нахлуването на Русия в Украйна.

Съгласно решението такива групи са сформирани и в Румъния, Словакия и Унгария. Италианската армия се очаква да се включи с до 800 военни, България – с около 150, Албания – с до 40, като принос ще имат и други страни от Алианса.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Пламена Сутева

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 4 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 4 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца