Проф. Кантарджиев даде полезен съвет при първи признаци на възпаление на гърлото

526

Професор Тодор Кантарджиев обясни, че причината за силните болки рано сутрин се крие в това, че „винаги възпалението, когато спиш се проявява по-силно“. Той посъветва всички, които усетят първи признаци на възпаление на гърлото да се доверят на лимона със сода, тъй като това е най-доброто средство за излекуването му

Всяка година си знаем следното: Обикновено ноември месец доказваме първите грипни вируси, декември има разпространение на грипа и обикновено пикът на грипната вълна през последните 15 години е в края на януари и февруари месец. Това обясни в ефира на Нова телевизия имунологът и съветник в Столичната община проф. Тодор Кантарджиев.

Той направи съпоставка между грипа и COVID-19. „Грипът в момента два пъти по-леко преминава от коронавируса. Не така беше преди две години. Коронавирусът беше 10 пъти по-тежък от грипа, 10 пъти повече се умираше от него”, обясни имунологът. По думите му заради няколкогодишните изолация, носене на маски и липса на риновируси, организмите на всички ни са загубили естествения си имунитет. Проф. Кантарджиев успокои, че обществото е подготвено за грипна вълна и нищо фатално не трябва да очакваме.

„Риновирусите не са толкова респираторни, т.е. не се разпространяват с пръски, колкото с докосване на повърхности и лоша хигиена”, обясни професорът. Той уточни, че повечето респираторни инфекции започват с възпаляване на гърлото, а лимонът със сода е най-доброто средство за излекуването му. Тодор Кантарджиев обясни защо когато се разболяваме гърлото ни боли най-силно сутрин: „Защото винаги възпалението, когато спиш се проявява по-силно”. Той препоръча болните да си стоят вкъщи, за да не разнасят заразата. Препоръчително било също да се ваксинираме.

По публикацията работи: Пламена Сутева