Автоексперт обясни кога идва моментът да сменим летните гуми със зимни

122

Автоексперт обясни какви са правилата, които следва да спазваме през зимния сезон относно гумите на автомобила. Експертът посочи, че вече е силно желателно да сменим летните гуми със зимни, тъй като температурите сутрин са ниски

„Възможно е да се шофира с летни гуми и през зимата, но това в никакъв случай не е разумно и безопасно. От гледна точка на материалите, от които е изработена гумата и техните свойства“, заяви автоекспертът Робърт Любенов пред Нова телевизия.

Той посочи кои са особеностите на зимния грайфер на гумата.

„По-различната шарка се ползва, за да може да драска по леда максимално и да бута снега настрани. Това е разликата с летните гуми, които са направени да ви спасяват от аквапланинг и по-сериозни дъждове“, заяви автоекспертът.

„Силно желателно е вече да се направи смяната със зими гуми, защото температурите сутрин са 7-8-10 градуса и свойствата на лятната гума не са вече толкова налични“, допълни той.

Гумите за зимата трябва да имат над 4 милиметра грайфер, обясни автоекспертът. Така че през зимата е възможно да се кара и с летни гуми, стига грайферът им да попада в тези ограничения.

По публикацията работи: Пламена Сутева