Любопитно

Кога консумацията на червено месо става вредна за организма

Изследователите са използвали оценки със звезди, за да измерят силата на предишни доказателства. Много непреработено червено месо и щрихи бяха оценени с една звезда. Това означава, че не може да има връзка между двете, тъй като проучванията са противоречиви

Яденето на непреработено червено месо не ви прави по-вероятно да получите инсулт, сочи преглед, съобщават dailymail.

От десетилетия съществуват опасения, че консумацията на много пържоли и свинско месо може да увеличи риска от сърдечни заболявания поради високите нива на мазнини.

Но учените, които анализираха почти 200 съществуващи проучвания, не откриха „никакви доказателства“, че двете са свързани. Освен това имаше само „слаби доказателства“, че яденето на непреработено червено месо води до колоректален рак, рак на гърдата и диабет тип 2.

Водещият автор на изследването д-р Кристофър Мъри от Вашингтонския университет каза, че се надява откритието „да изясни объркването и да помогне на потребителите да вземат информирани решения относно диета, упражнения и други дейности, които могат да повлияят на тяхното дългосрочно здраве“.

Месото се счита за непреработено, ако е прясно и не е било пакетирано, варено, консервирано или променяно от естественото си състояние. Обработеното месо – като бекон, колбаси и салам – е модифицирано, за да подобри вкуса или срока на годност чрез опушване, осоляване, сушене, сушене или консервиране.

От години яденето на червено месо се свързва с повишен риск от сърдечни заболявания поради високите нива на наситени мазнини. Смята се, че мазнините повишават нивата на липопротеините с ниска плътност (LDL) холестерол в тялото, което е добре известен рисков фактор за коронарна болест на сърцето.

Изследователите са изследвали 180 проучвания от цял ​​свят, които разглеждат определени поведения и избор на диета и техния ефект върху заболяванията. Те използваха лесна система за оценка със звезди, показваща силата на доказателствата за всяко сдвояване.

Една звезда означаваше, че може да няма връзка, докато пет означаваше, че поведението увеличава шанса за заболяването с повече от 85 процента.

Не е изненадващо, че прегледът открива много силни доказателства за връзката между тютюнопушенето и рака на белите дробове – което увеличава риска със 106 процента. Връзката между яденето на много непреработено червено месо и исхемичния инсулт – най-честият тип инсулт – получи само една звезда.

Открита е двузвездна връзка между избягването на зеленчуци и коронарната болест на сърцето. Хората, които избягват зеленчуците си, са имали между 0 и 15 процента повишен риск от заболяването, според прегледа.

Съавторът, д-р Емануела Гакиду, каза: „Освен че помага на потребителите, нашият анализ може да насочи политиците при разработването на образователни програми за здраве и уелнес, така че да се съсредоточат върху рисковите фактори с най-голямо въздействие върху здравето.

„Здравните изследователи могат също да използват този анализ, за ​​да идентифицират области, в които настоящите доказателства са слаби и са необходими по-категорични проучвания.“

Оценките може да се променят, когато се появят повече данни, особено за двойки с ниски звездни рейтинги, където изследванията са ограничени или противоречиви, казаха изследователите. Високите оценки със звезди е по-малко вероятно да се променят, тъй като вече има сериозни доказателства за връзката.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 5 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 5 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца