Според доц. д-р Божидар Иванов цените на храните и хранителните продукти ще продължат да растат, поради обстановката, в която се намира страната. По негови думи важното е този процес да се случва по-бавно
Между 20% и 30% са поскъпнали плодовете и зеленчуците от зимата насам, отчитат от Института по аграрна икономика.
В рубриката „Питай експерта“ на „Денят започва“ по БНТ доц. д-р Божидар Иванов от института коментира, че липсата на достатъчно вътрешно производство и високият дял на вноса допълнително допринасят за поскъпването.
Репортерска проверка на „Денят започва“ показа, че в момента на пазарите най-много се търсят чушките, доматите за консерва, морковите и карфиола. Търговци, обаче, споделят, че потреблението у нас се е свило и хората купуват по-малки количества.
Според доц. Иванов цените ще продължат да растат заради обстановката, в която се намираме, но е важно това да става с по-бавен темп, за да не се стига до напрежение. В същото време глобалната реколта е достатъчно добра, за да не се очакват кризи.
Според доц. Иванов, ако се вземат адекватни макроикономически мерки, ситуацията на пазара постепенно ще се урегулира и доходите може да догонят ръста на инфлацията.
По публикацията работи: Пламена Сутева
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment