Това заяви в интервю доцент Боюклиев. Той каза още, че инфлацията се бори с производството
„Инфлацията при храните е към 35-40%. Но ние изследваме инфлацията при цената на производството и т.нар. интегрирана инфлация. Газът е 80% от себестойността на азотния тор.
В момента консумираме сирене и кашкавал, за които млякото е произведено преди 3 месеца. Говорим за истинско сирене. Тогава е произведено млякото – при тогавашните цени“ – това каза доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН в студиото на „България сутрин“.
За съжаление, така тяхната прогноза се сбъдва – 2 пъти поскъпване на цената на производството на тези продукти.
„При млякото също е интересно, цената на килограм концентриран фураж и литър мляко, това съотношение в цените повлия. Ако към днешна дата започна да произвеждам кашкавал, ще купя мляко за най-малко за 10-15 лв., отделно са другите разходи. Цената на истинския кашкавал е около 30 лв. при онези цени на млякото. След 2-3 месеца отново ще поскъпнат“, допълни доц. Боюклиев в ефира на Bulgaria ON AIR.
Според него инфлацията се бори с производство. „Политиците се хвалят, че са вдигнали пенсиите с 20%. Да, но храните поскъпнаха с 40%. Реалните доходи падат“, подчерта експертът.
Гостът добави, че цената на захарта също продължава да расте.
„Тя е борсова стока и не зависи толкова от другите фактори. Ще има поскъпване, защото предлагането е по-малко. То ще бъде в рамките на стотинки и ще бъде постепенно.
Няма да е както ще е при месните и млечните продукти. При олиото имаше успокояване, защото внесохме слънчоглед от Украйна. А качественият български домат е скъп, той изисква грижи, капризен е“, обясни доц. Огнян Боюклиев.
По думите ние сме голям вносител на сухо мляко, млечен концентрат и на млечни сурогати: „Млеката преди 30 години бяха в опаковка от 500 гр., сега има по 350, и по-малко.“
Попитан колко точно войната е оскъпила живота ни, той отговори: „Производството на храните е поскъпнало 2 пъти. Местните производители могат да облекчат нарастването на цените.
Това е пътят. 2014 година Русия наложи ембарго на стоки от страните на ЕС. Поляците бяха огромен износител на ябълки и това производство беше пред тотална криза. И къде дойдоха тези ябълки? В България. Ние имаме прекрасни производители на ябълки. Трябва да имаме министър, който да тропне на масата и да каже, че така не може.“
А потреблението ни се свива, но не като количество, а като качество.
„Делът на разходите за храна нараства, но идва отоплителният сезон и разходите за енергия ще нараснат. Нужни са субсидии, бих субсидирал газта за производителите на торове. Няма как и цената на брашното да не е нагоре.
Октомври, ноември, декември ще влезе новата реколта от зърно – поне 20-30% ще има ръст на цената на хляба. Някои производители си правят изчисление, че ще стигне 3-3,50 лв., но говорим за хубавия бял хляб“, категоричен е доц. Боюклиев.
По публикацията работи: Силвана Димитрова
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment