Руското министерство на отбраната: Поразихме „всички набелязани цели“

119

Според министерството на отбраната на Русия днес са нанесени масирани удари, а тяхната цел е била постигната. По думите на руския лидер Владимир Путин тези  атаки идват в отговор на „терористичната атака на Украйна“ на Кримския мост през уикенда

Министерството на отбраната на Русия заяви, че е поразило „всички набелязани цели“ при днешната масираната ракетна атака по украинска военна, комуникационна и енергийна инфраструктура, предаде ТАСС.

Москва заяви, че целите на ракетните удари са били постигнати в една от най-големите координирани руски атаки срещу Украйна от началото на войната. Киев заяви, че атаките в осем украински области в най-натоварените часове от деня са били умишлено планирани с идеята да убиват хора, а също и обвини Русия в тероризъм, предаде Ройтерс.

„Днес въоръжените сили на Русия нанесоха масирани удари с високоточни оръжия с голям обсег срещу украински военни, комуникационни и енергийни цели“, съобщиха от руското министерство на отбрана. „Целта на ударите бе постигната. Всички набелязани цели бяха поразени“, гласи още съобщението, цитирано от БТА.

По-рано руският президент Владимир Путин каза, че атаките са отмъщение за това, което той нарече украинска „терористична атака“ срещу жизненоважен мост, свързващ Русия с анексирания Кримски полуостров. Путин обеща „суров“ отговор на всички следващи подобни атаки.

Назначеният от Москва губернатор на Крим заяви, че Русия вече е щяла да спечели своята „специална военна операция“, ако подобни удари са били нанасяни всеки ден. Лидерът на руската Чеченска република Рамзан Кадиров, който открито критикува руското военно ръководство и многократно е призовавал за по-агресивна кампания, заяви, че е изключително доволен от днешния ракетен обстрел.

По публикацията работи: Пламена Сутева