Косатки убиха бяла акула (ВИДЕО)

1175

Благодарение на заснетото видео всичко това е станало ясно. На клипа се вижда как пет косатки преследват и убиват голяма бяла акула. Учените смятат, че други три са били осакатени до смърт по време на лова.

Учени успяха да заснемат как косатки убиват бяла акула край Южна Африка, документирайки за първи път способността на тези бозайници да ловуват един от най-големите морски хищници в света, предаде АФП.

Кадрите, заснети през май с хеликоптер и дрон, послужили за основа на публикувано тази седмица проучване, показват как стадо косатки преследва акули в продължение на час край пристанище на Мосел Бей.

„Подобно поведение никога досега не е наблюдавано в детайл и със сигурност не от въздуха“, се посочва в изявлението, направено от водещия автор на изследването Алисън Таунър, специалист по акули в Академията по морска динамика близо до Кейптаун.

„Косатките са много интелигентни и социални животни. Методите им за ловуване в група ги правят изключително ефективни хищници“, казва Саймън Елуън, специалист по морски бозайници и съавтор на изследването.

Известно е, че косатките, които са върховни хищници, ловуват други видове акули. Доказателствата за нападения над големи бели акули обаче са ограничени.
Проучването, публикувано в сп.“Екология“ (Ecology), не обяснява причините за подобно поведение.

Една от косатките е нападала бели акули и преди, но останалите четири не са го правили. Предположението на изследователите е, че практиката се разпространява, тъй като предишни проучвания са установили, че черно-белите хищници могат да се учат едни от други чрез „културно предаване“.

Акулите са изчезнали от района след нападението. През следващите 45 дни е била забелязана само една голяма бяла акула.

Според авторите на проучването това потвърждава, че при акулите се наблюдава реакция на бягство. Морският биолог Алисън Кок от Националните паркове на Южна Африка смята, че в случаи, наблюдавани по-рано, те са изоставяли бивши ключови местообитания с последствия за екосистемата и туризма, свързан с акулите.

По публикацията работи: Силвана Димитрова