Експерт изброи храни, които се грижат за здравето на очите

101

Правилната грижа за очите не включва само и единствено неща като носене на слънчеви очила с ултравиолетова защита и седене на достатъчно разстояние от телевизора. Храните, които включваме към диетата си също може да са ключ към поддържането на очното здраве. Очите имат нужда от много витамини, за да са здрави

„Очите се нуждаят от широк набор от витамини и минерали, за да функционират добре, като някои от тях са от решаващо значение за предотвратяване на свързаната с възрастта дегенерация на макулата“, казва водещият австралийски оптометрист Гари Родни, цитиран от digitaljournal.com.

„Тези витамини и минерали могат да се набавят чрез взимането на някои хранителни добавки, но най-ефективният метод е чрез храната. Защото витамините от храната идват в комбинация с допълнителни вещества, които правят витамините по-лесни за усвояване и използване от организма. Така че пълноценните хранителни източници винаги са за предпочитане пред добавките.“

Дефицитът на витамин А е една от водещите причини за слепота в световен мащаб. Витамин А има главна роля в поддържането на фоторецепторните клетки в ретината, които ни позволяват да преобразуваме светлината в неврологични сигнали, които нашият мозък интерпретира след това.

Симптомите на дефицит на витамин А включват нощна слепота и сухота в очите. Витамин А се намира само в продукти от животински произход, като яйчни жълтъци и млечни храни. Въпреки това веганите и вегетарианците може да получат своя витамин А от зеле, спанак и моркови.

Те осигуряват каротеноид на провитамин А, наречен бета-каротин, който тялото преобразува във витамин А. Въпреки че това не е най-ефективният метод, той може да осигури някои от ежедневните нужди.

Антиоксидантите са клас витамини, които основно защитават нашите клетки от свободните радикали. Но имат и по-специфична роля, свързана със здравето на очите. Два изключителни антиоксиданта, наречени лутеин и зеаксантин, са част от ретината. Те помагат за защита на зрението от слънцето и от вредната синя светлина.

Проучванията показват, че нивата на тези каротеноиди в окото са пропорционални на дневния им прием. Изследователите установяват, че ежедневното им допълване забавя прогресията на макулна дегенерация, свързана с възрастта.

Въпреки че могат да бъдат намерени във високи количества в тъмнозелените листни зеленчуци като спанак и къдраво зеле, най-богатият източник на тези антиоксиданти е яйчният жълтък. Защото лутеинът и зеаксантинът са мастноразтворими витамини. Ако предпочитате да заложите на спанака, съчетайте го със салатен дресинг или авокадо.

„Омега 3 мастните киселини също могат да бъдат отлични защитници на зрението“, казва Гари Родни. Омега 3 са мастни киселини с дълга верига, изключително важни за ранното детско развитие на очите и мозъка. Мастните киселини EPA и DHA, класифицирани като Омега 3, трябва да се приемат в достатъчни количества, тъй като дефицитът им води до увреждане на зрението при децата. Омега 3 най-често се среща в мазни риби като сьомга и трябва да бъде основен елемент в ежедневния витаминен режим.

Най-добрият начин да получите всички необходими витамини за очното здраве, е да приемате разнообразни плодове и зеленчуци.

По публикацията работи: Пламена Сутева