Финансов експерт прогнозира какво ще е нивото на инфлацията през 2023 г.

82

Финансистът Пламен Димитров заяви, че инфлацията в България през 2023 г. трябва да е под 10%. Той посочи и каква е причината за високото ниво на инфлацията в момента

Високата инфлация, гарнирана с намаленото търсене, отиваме в период на стагфлация. Това е хем да се вдигат цените, хем обикновеният човек да получава по-малко пари. Малко вероятно е инфлацията да не достигне 20%, ще е между 15 и 20. През 2023 г. инфлацията у нас трябва да е под 10%. Това каза финансовият експерт Пламен Димитров в ефира на Nova News.

По думите му инфлацията е реакция на високото количество пари, които са се излели след ковид пандемията. „Краткият отговор на политиците, които гледат само няколко месеца напред, е да дадат пари на хората. Тогава обаче в средно и дългосрочен план е голям проблем. Когато държавата решава лесно проблемите на хората, това се връща като бумеранг след няколко месеца. Държавата трябва да създаде законова рамка за свободна работа на бизнеса с улеснения за износ и инвестиции“, посочи той.

Според проучване средносрочните нагласи на бизнеса са негативни. „В света нагласите често изкривяват реалността, а така да спрат инвестиционни проекти. А това се отразява на всички по веригата“, сподели Димитров.

По публикацията работи: Пламена Сутева